fredag 18. mars 2011

Faglige diskusjoner

.
Den siste uka har vi på jobben hatt noen faglige diskusjoner som har skapt frustrasjoner hos elevene på andre klassetrinn. Men jeg håper inderlig at det har hatt verdifull læringseffekt hos hos dem og at de har fått forståelse for at i våre fag er det ikke så enkelt som to streker under svaret. Det er snakk om å tolke, begrunne og - å forholde seg til de teoriene og definisjonene som harmonerer best med egen oppfatning.

Den første diskusjonen dreide seg om hvitt og svart er farver eller ikke.
Diskusjonen starta under innspurten av en levering at besvarelsen til en oppgave vi hadde kalt 'Stemningsfullt portrett'. Der var ett av måla å bruke farver.

Jeg hadde mine tvil om at et maleri i svart, grått og hvitt var svar på oppgava!
En liten "vitenskapelig" undersøkelse blant vg3 elevene ga følgende resultat: 98% utelukker hvit og svart blant farvene. Det svaret ville jeg også ha gitt!

Neste diskusjon var om maleriene skulle henges opp på oppslagstavlene i gangen etter rett kant oppe eller nede. Jeg sverger til nede for å unngå følelsen av at bildene 'henger'. Jeg foretrekker at de 'står'!
Slike diskusjoner på et faglig nivå kan ofte være veldig fruktbare. De skaper forhåpentligvis en viktig bevisstgjøring.

Jeg har nok vært opptatt av hvordan bilder henges opp ganske lenge. Disse sidene er fra et gammelt interiørmagasin!
Klikk på bildene ... de er store nok til å lese teksten!






Hva sier så ekspertene:
Hvit og svart regnes i dagligtalen som farger. Et hvitt objekt absorberer ingen bølgelengder av lys, men reflekterer alle, et fullstendig svart objekt absorberer alle synlige bølgelengder av lys og reflekterer ingenting.... således er hvit og svart ingen farge teoretisk sett.
Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Farge

En fysiker og en kjemiker har kanskje litt ulikt syn på hva farver er! 

Om opphenging:
Klessnora: - Det vi kaller “klessnora” – der alle bildene henger på linje i overkant av bildet - synes jeg folk bør styre unna.

2 kommentarer:

  1. Jeg ville nok heller ikke definert svart og hvitt som farger.

    Når det gjelder oppheng av bilder, så lærte jeg i ganske unge år at den nederste kanten skulle være i flukt. Det er faktisk helt gjennomført hos meg. Synes det virker rotete ellers. Men smaken er jo forskjellig.

    Klem

    SvarSlett
  2. Spennende innlegg du har ikveld! Jeg liker faglige diskusjoner, for da lærer jeg noe og får innsikt i en annen verden eller bransje som jeg gjerne ikke kjenner så godt. Jeg er veldig glad i bilder og har dem som veggpryd hjemme hos meg og kunne tenkt meg å lese artikkelen du viser i innlegget. Hvor kan jeg finne den? Jeg vil legge ut et innlegg om veggpryden på bloggen min i løpet av neste "A-Z theme"... Ha en fortsatt fin helg!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.