torsdag 24. mars 2011

Oftograf; Intuisjon

.


Mange 
opplever intuisjonen som en følelse, mens noen mener det er en overbevisende tanke, andre igjen opplever intuisjonen 
som erfaring. Intuisjon er bruk av ubevisst kunnskap. Det er en oppsummeringsfunksjon som kan tre i kraft når det er så mye informasjon at man ikke klarer å behandle den bevisst.
Forskerne er enige om at alle får en biologisk reaksjon på en eller annen måte. Dette betyr at måten man opplever intuisjonen sin på er svært individuell.

 Intuisjonen er ditt "indre" som kontinuerlig snakker til deg, og ved å åpne døren til deg selv kan du få en 
viktig diskusjon om hvilke valg du skal ta og hvilke veier du skal gå.
Bevisst bruk av intuisjonen kan 
benyttes i alle områder i livet, og man velger selv om man vil bruke den til små eller store valg. 

Det finnes mange ulike teknikker for å lære å ta i bruk intuisjonen sin, og til syvende og sist velger man de teknikkene man selv synes passer best. Deretter er det kun tid
bevisstgjøring og øving som gjenstår. Å lære å ta i bruk intuisjonen kan alle lære, og det er også en naturlig prosess hvor man stadig utvikler bedre ferdigheter.


Ulike typer intuisjon:
1. Den sanselige intuisjonen.

2. Den ikke-sanselige intuisjonen (Aha-opplevelser eller ikke-styrte tankesprang).

3. Den erfaringsbaserte intuisjonen.
Bruk av intuisjonen sammen med rasjonell kunnskap:
Det interessante er å bruke intuisjonen sammen med rasjonell kunnskap. Ved å ta i bruk flere deler av hjernen kan vi lettere få svar, finne nye løsninger og arbeide mer effektivt. Intuitive følelser ligger i grenseområdet mellom det bevisste og det ubevisste. De oppleves bevisst, men tenkes å reflektere erfaring eller kunnskap som man ikke har bevisst tilgang til. Hvis intuitive følelser reflekterer ubevisst kognisjon, kan de være involvert i situasjoner der man ubevisst lærer komplekse sammenhenger, såkalt implisitt læring. Dette er en form for læring som forekommer i situasjoner der mennesker foretar beslutninger eller bedømmelser på bakgrunn av kompleks informasjon.
Historisk sett:
har mennesket brukt intuisjonen til alle tider. Vi har levd i pakt med naturen og lest tegn fra både himmel, hav, planter og dyr. Kanskje har vi i våre moderne liv stengt av for den medfødte evnen til å lytte til oss selv. Fordi vi har dårlig tid, vi stopper ikke opp, vi bruker venstresiden av hjernen vår og søker svar hos erfarne folk, bøker og fakta. Men de fleste svarene på livets spørsmål har du kanskje inne i deg.
Sigmund Freud:
Filosofene har grublet over dette i 2000 år, og psykologene har interessert seg for intuisjon gjennom et par hundre år. Freud skal ha sagt at at når valgene hans dreide seg om mindre viktige saker, veide han fordeler mot ulemper. Men i spørsmål av stor personlig betydning lot han beslutningen komme fra et sted inn i seg selv – det underbevisste.
Carl Gustav Jung:
inroduserte begrepene introvert og ekstrovert for å forklare hvor interesserte personene var i den "eksterne verden" kontra den "interne". Han oppdaget også at noen er mer oppmerksomme gjennom sansene, andre lar seg påvirke av generelle inntrykk eller mønster, ved å bruke intuisjon. Dessuten kom han fram til at det var to hovedteknikker folk brukte når beslutninger skulle tas: Objektiv logikk eller en subjektiv, involverende bruk av tanker og følelser. Han tok for seg de fire prosessene; sanser, intuisjon, tanker og følelser, og linket hver og en av dem til introvert eller ekstrovert. Slik presenterte Jung sine åtte personlighetstyper.Jeg krysser fingrene for at min intuisjon ikke får rett i nær framtid. Foreløpig er jeg veldig spent på utfallet, for noen hendelser har gått i min favør eller ikke favør alt etter som man ser det!
Jeg håper at oppfylleslen nå er slutt. Jeg kommer tilbake til hva det dreier seg om, om ikke lenge!
Det handler nok om erfaringsbasert intuisjonen i dette aktuelle tilfellet.
Maven er ikke helt rolig!

3 kommentarer:

  1. Tusen takk for kommentar og ikke minst TUSEN.TUSEN,TUUUUUUSEN takk for stemmen. den var nok avgjørende ;) Fin definisjon av intuisjon. Lykke til og ha en strålende fin helg

    SvarSlett
  2. Interessant innlegg om intuisjon. Det er viktig å ta i bruk intuisjon i mange situasjoner. Jeg gjør det til stadighet, både privat og i jobben. Ha en fortsatt fin Helg!

    SvarSlett
  3. Morsomt at du gjør så mye ut av temaene hos oftograf. Fint bilde og veldig interessant lesning. :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!