fredag 28. januar 2011

M, ABC-Skandinavia

.Månefestivalen arrangeres i Gamlebyen hver år, i år 29.-31. juli . Den er verdt et besøk. Konsertene er varierte og passer for de fleste aldre. Hele Gamlebyen er i feststemning!

Mellomporten er den midtre av de tre portene som fører gjennom festningsbyens mur mot elva. Porten er bygd i 1727 og prydet med Frederik IV’s monogram.


 Lånt bilde, fotograf ukjent

Münsterhuset, lysthus i Kommandanthaven bygd før 1725. Det er en kvadratisk murstenspaviljong med pyramidetak. Østveggen går i ett med muren som avgrenser haven. Den var utstyrt med ovn (nå peis) og har stukkdekorert himling. Opprinnelsen til navnet «Münsterhuset.» er usikker. Det tyske ordet har og har hatt ulike betydninger, i dag mest stiftskirke, tidligere kloster, men også «mønstring». Münster er dessuten en by i Westfalen, hvorfra det kom tyske leietropper til Christian V i 1675. Den mest sannsynlige bakgrunn for navnet Münster. er at plassen ved kommandantboligen (der Tøihuset senere ble bygd) var mønstringsplass. Mer info her.
Haven der lysthuset befinner seg, er vanligvis stengt for offentligheten, men å delta på arrangerte haveturer i Gamlebyen gir muligheten til en kikk innom!

Mærrapanna, område mellom Slevikkilen og Hankøsundet, populært som friluftsområdet og badeplass. Staten kjøpte Mærrapanna i 1971. Et området på 40 daa ble i 1992 fredet som naturreservat, bl.a. fordi det her finnes en av de største barlindforekomster i sør-øst-Norge.
Dette er et av favoritt turstedene. Vi bodde ganske nær Mærrapanna fra 1983 til 1989, og vi tar gjerne en søndagstur på gamle trakter for å føle naturkreftene på kroppen. Her møter himmel hav!
Bildet over er imidlertid fra 2006.

Møklegård, gård og boligområde med åpen bebyggelse, dagligvareforretning etc. i søndre Onsøy. Ved Møklegård tar Øienkilveien av fra riksvei 117 som her svinger mot vest til tettstedene langs vestkysten («Møklegårdkrysset»). Navnet er opprinnelig Mykligardr (= Storgården).6 kommentarer:

 1. Du er flink til å markedsføre Fredrikstad med interessante glimt. Månefestivalen var et godt M-tema.

  Skal prøve å få det med meg et år...

  Ha en fin helg ;-)

  SvarSlett
 2. Dejligt at læse om din smukke by.. god weekend

  SvarSlett
 3. Interessant og spennende fra Frekrikstad!
  Månefestivalen må være artig å være med på :)

  SvarSlett
 4. Du finner stadig nye steder som passer å vise på de ulike bokstavene! flott å lære så mye on din by! -Margit-

  SvarSlett
 5. Atter spændende læsning - især kan jeg lide ordet Månefestival.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.