torsdag 25. februar 2010

Tom og Mette hula

*Den store steinhytta på Fuglevik er datert til ca. 5000 år f.Kr.. Vanligvis har folk i steinalderen bodd på åpne boplasser, i gamle strandtufter, på terrasser i kanten av koller eller på tørre rygger nær den gamle stranda. Men iblant, og der hvor naturen har gitt muligheter, finner vi spor etter bosetting i huler og i heller. Denne helleren ble undersøkt i 1948 av Erling Johansen.
Den har to rom som nok har vært bebodd samtidig, men kan ha vært til litt forskjellig bruk. De fleste funnene ble gjort i det største og ytterste rommet. Mange flintavslag konsentrert rundt den store steinen nordøst i rommet forteller at her har noen sittet og laget til redskaper av flint. I utkanten av det største rommet ble det funnet kull i bakken som viser hvor balplassen var. I rommet mot bergveggen ble det gjort svært få funn.


Det har bodd folk i helleren i vår -og sommerhalvåret. Om høsten og vinteren trakk folket vekk fra skjærgården og innover i landet. Havet sto på denne tida ca. 40 meter høyere enn i dag.


 


Oversikt over funnene som for det meste er pilspisser i flint.
Noen stusser kanskje over overskriften, men det har seg sånn at det var en filminnspilling her på femti-tallet der ei jente som het Mette og en gutt som het Tom, var hovedrolleinnehaverne... derav navnet på hula!


*

5 kommentarer:

 1. Spennende med slike lokale kulturminner :)

  SvarSlett
 2. Spennende innlegg! Ungene våre har barneboka "Tom og Mette i hulen".

  SvarSlett
 3. Thanks for stoping by my blog and for your comments...I really like the post you made here about the cave and the things found there and near there.

  SvarSlett
 4. det er på kråkerøy...

  SvarSlett
 5. Til Anonym!
  Elevene har uten noen tilknytning til din kommentar hatt om Tom og Mette-hula i dag. Litt av et sammentreff!
  Fuglevik er på Kråkerøy. Noen av elevene bor ganske nær....

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.