mandag 1. februar 2010

Februar

*
Mange jeg snakker med kan ikke få sagt nok stygt om Wikeipedia, men jeg har relaitivt gode erfaringer med oppslagsverket. Jeg lærer elevene mine til å være kritiske til det som står der, ber dem sjekke informasjonen opp mot andre kilder. Vanligvis er det lite feil til tross for at hvem som helst kan bidra med stoff. Det er jo også en stor kontrollinstans der ute da, så dersom en feil skulle dukke opp, vil snart noen ta til pennen og justere innholdet. Garantert!
Dette står om februar på Wikipedia:
Februar er årets annen måned og har 28 dager, 29 i skuddåret.
Navnet kommer fra ordet februa (renselse), som var romernes renselsesfest. Måneden var opprinnelig (i den eldre romerske kalender) den siste i kalenderåret, og fikk av den grunn den ekstra dagen i skuddåret. I den julianske kalenderen  hadde måneden opprinnelig 29 dager, og 30 dager hver skuddår - men måtte gi en dag tapt til måneden august da Keiser Augustus ville ha en måned oppkalt etter seg selv, i likhet med Julius Cæsar som gjorde krav på måneden juli. August, eller sixtilis  som den het frem til dette punktet, hadde kun 30 dager. Men Augustus nektet å ha en måned oppkalt etter seg som var kortere enn den måneden til Keiser Julius. Dette ble rettet på ved å stjele en dag fra februar.
I norron tradisjon het måneden Gjø eller Goe etter  Totrresdatter.  Senere, faktisk helt frem til1827 stod det blide­måned i almanakken. I Rogaland ble måneden kalt Kjerringmåneden.
Med skuddår, fastelavn, karneval, morsdag og valentines day er det nok av dager å feire i februar.
Og med to sønner og en far som fyller år 10., 12. og 14. blir det ekstra festlig!

Bildet på kalenderen viser Lykkeberg, en staselig bolig for J N Jacobsen en av byens fornemste i plankeadelen på slutten av 1800-tallet, bygd i nyromantisk stil med innslag av Art Nouveau-detaljer i onamentikken.
http://www.artemisia.no/arc/historisk/fredrikstad/lykkeberg.html
og jeg er nesten skamfull, finner ikke ut hvem kunstneren bak serien med dyr, er. Den er spesiell, alle dyrene er skjært ut av samme jernplate...
 


*

1 kommentar:

  1. Åh vad intressant om namnet februari! Att det förr var sista månaden visste jag, men inte det andra du skriver om. Jättespännande!

    Ang månadsbilder; du nämnde Lisa på min blogg, vad har hon för blogg? Jag har gjort en liten lista sist i inlägget som jag fyller på efterhand, du kan väl göra detsamma!

    Tisdagsklem!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.