lørdag 13. februar 2010

Frøyas symboler 1

*... Muslingskallet og rosen med fem kronblad er symboler for Frøya
Frøya ble noen ganger kalt " ”den som skinner over vannene”. Da opptrer Frøya som Mardoll, og sjøørreten i vannet er blitt et symbol for gudinnen.Hun er kjent som gudinne over fruktbarhet, kjærlighet, månen, havet, jorden, underverdenen, døden, fødsel. Frøya er jomfru, mor, forfedre. Herskerinne over katter, leder av Valkyriene. Frøya  inspirerte all hellig poesi. Frøya var kjent av poetene som den "gråtende gudinne, som gråt tårer av gull". 


Pentagrammet eller femstjerna var også et sentralt symbol i folketroen. Det var et tegn som beskytter mot onde makter. I Norge skar man inn symbolet over sengen for at det skulle beskytte mot mareritt. En form for drømmefanger altså.Frøyas villsvin Hildisvini, er symbol på krig. 
Når vikingenes falne helter samlet seg i Valhall, spiste de svinekjøtt fra den hellige galten Særimner. Når solen gikk ned, ble galten slaktet, men ved soloppgang levde den videre. Også her tilhørte grisen en gudinne, for Frøya var svineavlens beskytter, og hun red på galten Gullinbursti. Selv i dag står et helstekt grisehode med et eple i munnen midt på julebordet.
 


 
 


Så kom kristendommen, og dermed ble spesielt Frøya og hennes symbol, katten, forbundet med hekseri og skumle greier.


Myten forteller at heksene i nord pleide å samles på en kirkegård under månen på fredager, og de var alltid 12 i en ring. En spesiell fredag kom Frøya i egen skikkelse ned til dem
Ho ga de 12 heksene kattene sine og fullførte ringen som den 13. tilstede. Etter dette har det alltid vært 13 i en heksering eller andre samlinger av hekser. For nordboerne tilhørte lyset Frøya.

http://www.vigrid-nettverket.net/froya1.htm 
http://www.altnett.no/Magasinet/10564

http://www.havnes.com/Romaner/MalurtHeterStjernen/PostScriptum.shtml
http://www.forskning.no/artikler/2004/februar/1076582573.61
Artig skrevet om symbloer v Tor Åge Bringsværd: http://web2.gyldendal.no/toraage/artikler/mytetre2.html
* 

3 kommentarer:

 1. Svingte innom og ville si at jeg har vært her.
  :D
  Interessant innlegg!
  Klem,M

  SvarSlett
 2. Hej.
  Spændende læsning!
  Jeg har lagt en beskrivelse af triologien Freja/Frøya på min blog.
  Klem.

  SvarSlett
 3. Intressant läsning som vanligt!
  Men snart blir jag lite "avundsjuk" på dig och på Wenche som berättar om den nordiska mytologin så fint och utbildar oss vanliga dödliga. Jag borde kanske öppna en blogg för min egen kulturhistoria, vår nationalepos Kalevala!;))!/Anja

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.