fredag 12. februar 2010

Blomstrende fredag, Anemone

*12. februar har anemoner som sin blomst i blomsterkalenderen til Marie Angel, og i dag har den yngste sønnen fødselsdag!

Gratulerer!
 
Begge sønnene ble født på en lørdag, og på morsdagene, dagen etter, hadde jeg en skjønn liten gutt i armen. Bedre morsdagsgave er det ikke mulig å få!
Anemoner er noen av de vakreste blomstene jeg vet om. Jeg har prøvd å plante knoller to ganger, men det har bare kommet stilker med blader det første året, og det var det.
Hva kan jeg ha gjort galt?
Anemone kommer fra gresk, uttales  ənɛməni, skrives  Άνεμος og betyr vind. Grunnen til at  Teofrastos, en av elevene til Aristoteles, kalte anemonen nettopp for anemone, skal ha vært fordi blomstenes kronblader så lett løsner i vinden! Plantene er en gruppe på rundt 120 arter av blomsterplanter i soleiefamilien Ranunculaceae i nordlige og sørlige tempererte soner. De er nært relatert til Pasque blomster (Pulsatilla) og hepatica (Hepatica), og noen botanikere inkludere begge disse typene i Anemone.
Anemone er flerårige urter som vokser fra rotstokker, caudices eller knoller. Artene har basalblader med lange petiole stilker. Bladverket er enklet eller sammensatt og har skilt eller udelt blad med hel eller tannete formBlomstene er bifile og er radialt symmetriske med 10 til 200 tallrike støvbærerer.
Den har 4-27 begerblad som kan være hvite, lilla, blå, grønne, gule, rosa eller røde som visner bort under fruktens vekst. Fruktene er ovale og samlet sammen i en tett klynge.
Kilde: Wikipedia

Tips funnet på: http://www.bygg.no/id/43650?search=0&q=&page=27

Knollene bør lagres tørt og kjølig. Har du tilgang til et slikt sted, kan du faktisk ta opp knollene med en stor jordklump og la knollen ligge i jordklumpen til jorden har tørket opp og faller av. Senere kan du børste de rene, pakke de i avispapir eller treull og legge de i esker. Husk lufttilførsel... hvis det blir for fuktige forhold, vil knollene mugne. Har du ikke et tørt og kjølig sted, bør du forsiktig rengjøre knollene og legge dem til tørk med "bunnen i været". Da vil de hule stilkene tømmes for fuktighet. Etter en ukes tid fyller du en isoporkasse med sand og graver knollene ned i sanden. Dekkmaterialet må ikke være slik at det trekker til seg fuktighet. Vermuculit er et smart produkt i så måte. Sett kassen der det er kjøligst, men frostfritt. Anemoner er litt vanskeligere å overvintre/drive fram enn andre blomsterknoller.
Hva som er opp-ned på knollen, ser du ved at det ofte står igjen rester etter tidligere stilker, og da skal den siden vende oppover. Lykke til og husk at det tydeligvis er dreneringen som er den aller
viktigste faktor her.
http://ninnisverden.blogspot.com/
Ny kunnskap:
* Trives best i full sol og i muldrik, fuktig jord
* Legg knollene om våren
* Legg knollene i lunkent vann et døgn før legging i jorda
* Legg knollene grunt, høyst 5 cm
* Avstanden mellom knollene bør være 15 cm
* Vann før og etter leggingen, og hold jorda fuktig til knollene har satt røtter
Blomstring i juni-september.
* Fjern visne blomster
*Ta knollene opp og lagre dem tørt og frostfritt> se tipsene over!

Flere innlegg finners her:*

6 kommentarer:

 1. Litt av en morsdagsgave det.
  Har veldig sansen for anemoner , men har aldri forsøkt meg på det.
  Ha en riktig fin helg.
  Klem

  SvarSlett
 2. Anemoner är så fina har en blå sort som övervintrar i landet åtminstone har den gjort det. Ha en fin helg./Gela

  SvarSlett
 3. Älskar anemoner, de har något speciellt.Fast en sådan som jag köper de i blomsterbutikken.

  SvarSlett
 4. Anemoner, nog är dom ljuvliga. Jag har klarat övervintra dom större en vinter så dom blommade två sesonger men sen var det slut. Dom blå Anemone Blanda är lättare, dom kommer tillbaka varje år, hittills.. men vet ju aldrig .. försök igen, ett gott drenerat ställe i sol valde jag.

  SvarSlett
 5. Jag gillar också anemoner, har försökt plantera dem men det blir bara blad även för mig! Säg gärna till om du kommer på hur man gör... ;)

  Ha en härlig helg!
  Kram

  SvarSlett
 6. Anemoner är jättesöta! Har aldirg odlat några, så jag vet tyvärr inte hur man gör...
  Lycka till!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.