torsdag 11. februar 2010

Roald Amundsens minne

*
 
Bildet er fra forsiden på Borge Rotarys programI går kveld var jeg på møte i regi Onsøy Hagelag på Tomta på Vesten, der Roald Amundsens ble født  16. juli 1872. Tor Smaaland viste bilder og videofilm fra sitt liv som anleggsgartner! Og jeg vant, jeg som ikke har vinnelykke, haveredskap, en løkfjerner i aluminium.


 


Blant klenodiene utstilt på Tomta 
er isbjørnen Arne, felt på Grønnland i 1988.
Den er en av de største utstoppede
i Norge med sine ett tonn 
og 3 meter fra snute til hale.

Det er vel kun isroser vi forbinder med Roald Amundsen... men haven rundt huset der han ble født, har en koselig have og flott utsikt mot Glomma. Jeg tok et bilde som rett og slett ble så dårlig at det ikke kommer på"trøkk"! Det får bli et nytt med blomsterprakt og grønn plen. Huset lå nydelig i kveld i hvitt eventyrlig landskap.
Det er en del av et kulturlandskap med flere gårder etablert av Amundsen’s forfedre på 1800 tallet. De drev redervirksomhet og flyttet hit fra Hvaler for å finne gode forhold for vinteropplag og vedlikehold av seilskutene.

Kilde: Borge Rotary

Temaet polarhistorie og Roald Amundsen er mer aktuelt enn noen gang med tanke på klimafokuset og det internasjonale 100 års jubileet for erobringen av sydpolen i 2011.
Roald Amundsen Minne  holder åpent tirsdag - søndag
kl. 11.00 - 17.00 i sommersesongen.
Kilde: Museumsguiden

Roald Engelbregt Gravning Amundsen var både polfarer og oppdagelsesreisende. Han er mest kjent for å ha ledet den første ekspedisjonen som nådde frem til Sydpol-punktet, i 1911 og for å ha funnet Nordvestpassasjen i 1903.
Amundsen var sammen med sin kollega Nansen det frie Norges virkelige nasjonalhelter i årene etter uavhengigheten i 1905. Han var den første personen som nådde både Sydpolen og Nordpolen. Han seilte også gjennom nordøstpassasjen, og var blant de første som tok i bruk luftskip ogaeroplaner  i polutforskingen. Roald Amundsen forsvant i juni 1928 da han deltok i en redningsaksjon etter at flyet han var ombord i havarerte nær Bjørnøya.
Kilde: Wikipedia

Mer om polarforskeren: http://www.norsknettskole.no/fag/ressurser/itstud/fuv/kjelltr/roald_amundsen.htm

3 kommentarer:

 1. Det måste har varit riktigt tufft att åka både till syd och nordpolen på den tiden.
  Ha en bra dag.

  SvarSlett
 2. Hi Wild and Beautiful! Your blogs are really so wonderful that to make a book out of it would be the right thing to do! It is amazing how much work with love you put into these writings!
  It's a blessing what you got!
  Love: J/Blue Bird :-)

  SvarSlett
 3. Heisann!
  My friend and the librarian of the school said the same a while ago. But then I have to rewrite some of the cuts I have made from other writer´s texts. This would not be a problem...
  It might be a project when I retire within eight years.
  I appreciate your enthusiasm!

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.