torsdag 4. februar 2010

Batikk- hva er det?
Av mangel på andre blomster vinterstid, er det godt å ty til en batikkblomst!
I åras løp har jeg samlet mange artikler om batikk, lest i bøker om teknikker og laget dusinsvis av prøver. Noen har havnet i permer, andre har jeg sydd små poser av. De henger på badet, på stumtjeneren, ligger i treningsveska til Herren i huset og skapet - og rommer kammer, smykker, bomull, solkremer, badetøy, sokker, skaut, treningstøy mm.
Barikk er kort fortalt farving av stoff der partier er isolert på ulike måter.
Batikk er en teknikk som mindre og mindre er i bruk nå om dagen. Motene med T-skjorter med batikkmønster kommer og går. Ungdom kjøper dem i butikken, vi farva dem sjøl. Farvepulveret og kjemikaliene vi brukte var farlige miljøgifter, lite ante vi det da. Er det noen som vet om det finnes giftfrie farver til batikk å få kjøpt, og hvor det eventuelt kan kjøpes.
Skjørtet, kjolene og vestene jeg dekorerte, ligger i esker på loftet. Vanskelig å kvitte seg av med noe som er laga sammen med venner rundt baljer og spann.Her er et gammel bilde av vester jeg tror jeg ga bort. Kan ikke huske noen av sønnene brukte disse.
Noen liknende er i eskene på loftet.
Mer omhistorikk, teknikk, oppskrifter og mønster kommer...
*
Se en mesters arbeider!

6 kommentarer:

 1. Ja, dette vakte minner! Fra tidlig på 80-tallet. He..Skal tro om jeg tok vare på noe.
  Det finnes mange måte å lage batikkmønster på, men da jeg lagde, så var jo valmuefrøstanden og knytebatikk tingen. Lite annet.

  :))

  SvarSlett
 2. Batik är fint, har några tavlor från Sri Lanka som är gjorda i batik.
  Har för mig att jag såg något program från Afrika där kvinnor jobbade med batik.
  Ha det gott.

  SvarSlett
 3. Själv är jag Int förtjust i batik, men säkert är böter (utan Att Man behöver Vilja ha själv!).
  Det otroliga är mångfalden av mänskilg kreativitet, När Mon vild försköna eller annat prydnadsändamål vardag eller sitt parti.

  Naturligtvis du länkar till mig - jag är ju "allmän" IOM Att jag Tillåter alla att kommentera och ta del av vad jag skriver. / Anja

  SvarSlett
 4. Hej du!
  Ja, batik har jag också provat ngn gång på 70-talet, då det fanns ett ämne i skolan som hette "Fritt valt arbete". Jag provade på att göra både knytbatik och vaxbatik, och jag vet att jag gjorde en "punktavla" i vaxbatik, som jag senare gav bort.
  Indiskan säljer en del batikmönstrade kläder, och jag tycker om deras kläder.
  Apropå kemikalier, är det möjlgt att man hittat ngt miljövänligare, för det tror jag att man använder sig av, när man nuförtiden gör etsningar/grafik.(Förr, har jag för mig att det var salpetersyra i syrabaden...Rätta mig om jag har fel...)
  Ha det så gott så länge!
  hälsn
  AnnA

  SvarSlett
 5. hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

  SvarSlett
 6. Så som jag tjatade på mamma att hon och jag skulle göra batik t-shirts när jag var liten, fick alltid nobben, suck.. Jag hade helt glömt bort denna konsten. Tycker fortfarande det ser lika spännande ut, nu väntar jag på fortsättning och svar om miljögifter så kanske... när andan faller på :)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.