søndag 28. februar 2010

Brødrene Limbourg, februar

*
Illuminasjonen til almanakken brødrene Limbourg hadde fått i oppdrag av de Berry å illustrer, er den eneste som ikke viser et av slottene til herugen. Direkte oversatt heter almanakken "De meget rike timene", men jeg vil tro at en bedre oversettelse er "De vakre tidene på året".
Denne er malt mellom 1412 og 1416, måler 22,5x 13,6 cm og henger på Musée Condé, Chantilly.
Motivet er to kvinner og en mann som sitter på en benk inne i et åpent rom og løfter opp klærne sine så mer eller mindre eldlere deler av kroppen kommer til syne. Det er første gang jeg studerer motivene så nøye at jeg oppdager hva som skjer! Det er tydelig at de varmer seg foran bålet. Vått tøy henger til tørk på stokker festet til veggen bak dem. Rundt føttene deres svinser en hvit katt. Lengst til høyre i bildet, ved døra til siloen, kommer en person springende med et sjal over hodet. Det er kaldt! Midt på gårdsplassen er det bygd et skjul for sauene. De står tett sammen for å holde varmen mens kråkene forsyner seg av kornaksene som er slengt på bakken. Foran tre store tønner ligger det fire bunter med kvister. Det er snø på bakken. Et par kjerrehjul er plassert opp til skulet, og bakenfor det er det fire små høyballer (?) på et bord som står inntil innhegningen som gjerder inn hele gårdplassen. Foruten et enslig tuntre er det en skog av løvtrær på åsen til høyre i bildet. Der står det en mann og hugger kvister, og  noen bunter med kvister ligger på bakken rett foran han.
Midt i bildet, på veien mot landsbyen i bakgrunnen, går det en mann og driver et elsel med en bør av litt tjukkere stokker på begge sider av ryggen. Følget har nettopp passert en stor høyball med snø på toppen.
I det fjerne ligger en bondgård på en liten høyde. Himmelen er mørk og tung en vinterdag i februar.
Brødrene har tegnet et typisk bilde av en kald arbeidsdag på landet i starten på 1400-tallet i travle Midteuropa.
http://www.lib-art.com/artgallery/375-limbourg-brothers.html
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/341267/Pol-de-Limburg


 
*

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.