onsdag 8. april 2020

I disse tider; utfordring-mandala



Dette blir en mandala utenfor skjema, en påskemandala med hvitveis, tulipaner, kyllinger i eggeskall og litt tradisjonelle border.
Det er det eldste barnebarnet mitt som utfordrer meg. Men for at utfordringen, skape den beste mandalaen, var det viktig at jeg kjøpte bok og valgte meg en av dem å farvelegge! Så gjort!





Hva er spesielt med disse
sirkelrunde mønstrene?

- Mandala stammer fra den tibetanske buddhismen
og betyr en verden i harmoni.

- Å fargelegge en mandala er en kilde til ro og endring.

- Det systematiske mønsteret virker beroligende
og styrker barns konsentrasjonsevne.

- Før man begynner å fargelegge bør man se lenge
på mandalaen og føle den gode effekten den gir.

- Det anbefales å fargelegge fra midten for å slippe ut
"gjemt" energi, eller å starte utenfra mot sentrum for
å finne ens eget meditative sentrum.

- Man skal beholde retningen som ble startet på.

- Fargelegg til man synes Mandalaen er ferdig.

- Den som fargelegger kan velge om det skal være i
fredfulle omgivelser eller med rolig bakgrunnsmusikk.

- Ved å bruke ulike fargekombinasjoner, skapes
ulike uttrykk av mandalaen.

Hvordan tegne mandala
1. Tegn en sirkel på et stykke papir ved å bruke et kompass eller tegne rundt en rund gjenstand, for eksempel en liten tallerken eller et krus. Finn sentrum av mandalaen og tegne en horisontal og vertikal linje gjennom sentrum. Du kan fortsette å dele sirkelen i "pizzabiter" avhengig av hvor mange punkter du vil legge til mandalaen.

2. Når sirkelen er delt,  konstruerer du en mindre midtre sirkel og flere sirkler utenfor den som ikke nødvendigvis trenger å være sirkulær. De kan være rette linjer som går sammen med lik avstand fra sentrum. Du kan legge til så mange indre sirkler du vil, avhengig av designet du velger å tegne. Innenfor hvert forskjellige lag eller sirkel kan du også legge til andre former som kronblad, firkanter, hjerter eller hvilken form som helst.

3. Fortsett å tegne motiver i større og større sirkler mens du jobber mot den ytre sirkelen av mandalaen. Du kan bruke forskjellige former som blomster, geometriske former, spiraler, mindre sirkler, trekanter, fugler og så videre. Formene bør imidlertid gjentas for å holde det konsistent når du introduserer nye former og linjer til hver del av mandalaen. Å introdusere flere linjer og former i mandalaen blir viktigere i de ytre sirkler av mandalaen ettersom det er mer plass å fylle. Nedenfor til venstre er en fullført mandala der du kan se den var delt inn i 8 like deler innledningsvis med en indre mindre sirkel. Designet som vokste fra sentrum på venstre mandala var basert på kronblad og linjemønster som gikk gjennom visse deler av mandalaen. Merknad på høyre side mandala mindre sirkler har blitt brukt som hovedformer for designen. Sirklene og linjene du startet med kan senere slettes hvis du velger å legge til forskjellige former - men de er nyttige som veiledning når du begynner å tegne mandalaen.

Å farvelegge mandalaen
Du kan bruke farver for å tiltrekke deg visse ting inn i livet ditt. Ta en titt på tabellen nedenfor for å få noen betydninger av farvene. Noen mennesker tegner mandalas og gjør farvelegging av meditativt formål, og da er intensjonen og farvene viktig. Andre trekker mandalas av kreativ interesse og avslapning, og da får ikke farvene så stor betydning bortsett fra personlig preferanse eller intuitiv flyt.

FARVERS BETYDNING
Rød: styrke, mer energi og lidenskap
Rosa: kjærlighet, femininitet and intuition
Orange: kreativitet, selvinnsikt, intuisjon og transformasjon
Gul: visdom, læring, latter og lykke
Grønn: fysisk helbredelse, psykisk evne, natur og omsorg
Blå: emosjonell helbredelse, indre ro og meditasjon
Lilla: alle ting åndelige, for åndelig fokus
Svart: dyp tenkning, mystikk og individualitet

Farveleggingen av mandala brukes som et helbredelsesverktøy og er assosiert med å redusere stress og angst, samt bekjempe depresjon, mens du blant annet forbedrer immunforsvaret. Det lar deg også uttrykke din kreative side, noe vi ofte ikke klarer å gjøre i hverdagen og påkjenninger. For å komme i gang med farvelegging av mandalaen kan du velge hvilket som helst medium som farveblyanter, farvestifter, pasteller, kritt eller maling - alt etter hva som passer deg best. 
Finn et fredelig sted hvor du kan slappe av og begynn å farvelegge slik at du får farver som kommer inn i tankene dine uten å analysere det for mye eller prøve å matche fargene. Hvis du har en intensjon om du vil meditere, kan det være lurt å se på betydningen av farvene fra tabellen over. Imidlertid bør du la dine instinkter veilede deg, og valg av farve vil følge naturlig. 



2 kommentarer:

  1. Tusen takk, det er veldig hyggelig og interessant. Du malte en flott Påskemandala.
    Påskeeggene som Sorberne maler rundt her, minner også om en Mandala. I det minste har fargene og formene også en betydning, og strukturen ligner Mandalaen ... men formen er selvfølgelig romlig ... på egget :-)))
    God påske og en vårhilsen til deg.
    Viola

    SvarSlett
  2. Som vanlig har du interessante ting å vise oss.
    Det ble jo kjempeflott. Tusen takk.
    På fjellhytta har jeg også en slik bok med flotte bilder som skal fargelegges. Og jeg har masser av fargeblyanter. Veldig hyggelig.
    Fortsatt god påske ønskes av Tove/fargeneforteller

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.