fredag 3. januar 2020

Topkapipalasset i Istanbul



Når du passerer gjennom inngangsportalens hvite tårn, kommer du inn i den osmanske sultanenes verden. I kjøkkenet er det en stor samling av kinesisk porselen som ble brakt til Tyrkia via Silkeveien. På bildet under vises alle skorsteinene til kjøkkenet.


Palasskomplekset er virkelig enormt! Dette er en stor samling av bygninger med ulik funksjon og til ulik bruk, fullført i 1478 på ruinene av et gammelt bysantinsk palass og ble benyttet som ottomansk residens i over 400 år. Det var hovedresidens for sultan Mehmet, erobreren av Konstantinopel. Bygningen er en steinversjon av teltleirene til de nomadiske osmanene. Her var også det administrative og politiske hjertet i det osmanske riket frem til 1853 da sultanen flyttet til Domabahcepalasset på den andre siden av Det gylne horn. 
Man går inn i den første borggården, gjennom Hyllestporten og den andre borggården. Den tredje borggården regnes som hjertet i det osmanske palasset. Haremet, våpenmuseet, biblioteket og det keiserlige skattkammer er bare noe av det mest severdige. Området består av mange bygninger, og det tar tid å vandre rundt på palassområdet. Stedet har en utrolig flott utsikt over Bosporos-stredet. 


Vi rakk dessverre aldri å se haremet, men en titt på
 You tube- harem kan gi en smakebit!




1 kommentar:

  1. Å, ja er ikke Istanbul en vakker by. Jeg har vært der flere ganger og har lyst til å dra tilbake når jeg ser bilder derfra. Tenk på alle gamle vikinger som dro dit! Imponerende!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.