mandag 6. januar 2020

SUR




Å bite i det sure eple, må vi dessverre av og til, det gjør livet litt surt!
Julesmakene kan ofte ha en sur opplevelse i positiv forstand. Vi spiser surkål, sure agurker, sure tomater, surdeigsbakverk, surmelk, sursild osv. Smaken sur setter ofte litt ekstra spiss på maten. Hva hadde den søte sausen vært uten det sure tilskuddet?

I hvilke andre sammenhenger får ordet SUR betydning? Her er en liste for de norske:
smaken eller lukta sur, det motsette av søt.
eit namn på leiken sisten, springe sur.
i kjemi om eigenskapar som ei syre, motsatt av basisk
kaldt og ruskete vær, t.d. sur vind.
om noke som er hardt og stridt
om humør, gretten, misfornøyd eller mutt.
 • solisten synger surt.

Smaken
– det sure og det søte: syre nøytraliserer sødme, og vi oppnår balanse. Smakene blir svakere, men syrligheten blir ikke borte. Limonade smaker fortsatt sitron, men sukkeret har dempet den syrlige smaken. Søtt og surt har vært bærebjelker i matlaging fra gammelt av, og fungerer på alt fra enkle ting som rømme med sukker, til sur-søte asiatiske sauser.

– det sure og det bitre: retter som har mye syre og bitterhet fungerer ikke uten videre godt sammen, og trenger hjelp utenfra for å få god balanse. Et eksempel er salat, som får en god harmoni hvis man tilsetter en vinaigrette laget med olje, som demper smakene en del. En salat som er veldig bitter vil likevel lett kunne bli for dominerende. Derfor tilsetter man gjerne litt sukker, søt sennep eller honning i vinaigretten for å gi retten en bedre balanse.

– det salte og det sure: det salte og det syrlige forsterker hverandre og gjør hverandre tydeligere. Eksempel er salat med sitron og olje. Tilsetter vi litt salt blir både syresmaken og saltsmaken svært fremtredende. Man kan velge om man vil bruke syre eller salt i maten, eventuelt litt av begge deler med forsiktighet. Til fisk kan man gjerne bruke syre (lime, sitron) for å fremheve smakene, litt som man bruker salt til kjøtt.

Surtsmakende stoffer inneholder syrer, altså forbindelser som kan fraspalte hydrogenioner (H+), og jo sterkere syren er, desto kraftigere smaker den. Saltsyre gir for eksempel vann en sur smak i en fortynning på 1:130 000. Enda kraftigere smaker maursyre, mens melkesyre og sitronsyre må opp i langt sterkere konsentrasjoner før de kan smakes. Reseptormolekylet for surt er en transmembran ionekanal som slipper H+ direkte inn i smakscellen. Løsningen er sur når pH ligger mellom 1 og 7.
Litt av det sure fra kjøleskapet: sitronsaft, sure agurker, sure tomater, surkål, surdeig, sure jalapeños, sur sennep:

Ordet sur har norrøn opprinnelse: súrr
Synonymer:
ute av seg ; sint ; vred ; forbitret ; oppbrakt ; indignert ; fortørnet ; opprørt ; forbistret ; morsk ; ilsk ; forarget ; grinete ; olm ; sinna ; arg ; i krigshumør ; rasende ; irritert ; hissig ; harm ; ergerlig ; gretten ; forbannet ; ilter ;
Sjekk mer utfyllende om betydningen av SUR, her!



I dag har det vært surt vær. Sur vind. Og verre skal det bli!


Sure penger
To ganger den siste tida har Herren i Huset fått parkeringsbot uten egentlig å sluntre unna betalingen. Den ene gangen slo han inn feil tid, ett minutt i stedet for en time, og den andre gangen mottok han ingen kvitteringsbillett. Han ble bare bedt om å ta bankkortet. OK, jo, vi ser du har betalt, men det mangler den siste 0´en i bilnummeret...svarte det i den andre enden av mobilen da han ringte for å klage! Det er jo nærmest umulig å få aksept for en klage hos parkeringsselskapene. Sure penger å få krav om.



Det nærmer seg siste søndagen i januar og Blogger´s Sunday Walk som arrangeres hver siste søndag i januar, april, juli og oktober, hver årstid. For bloggere som ikke har vært med før, er det informasjon å lese i fana under headingen og i lista av etiketter.
Det som er nytt, er at hver tur skal ha et lite oppdrag eller utfordring som jeg ønsker forslag til. Send meg gjerne det i kommentarfeltet. De som ikke blir brukt nå, oppbevares til de neste turene.
Så bli med på BSW 26. januar!




15 kommentarer:

  1. Se her ja, her er det godt forseggjort om sur opp og ned og i mente. Bildeserien på glass med ulike innehold mot det svarte er absolutt helt i min smak!!
    God tolkning :-)

    SvarSlett
  2. WOW! Japp, vi säger också "att bita i det sura äpplet", och det ska jag visa imorgon.
    Sedan måste jag säga att raden med alla dina glas med surt innehåll är ett konstverk. Så otroligt läckert!

    SvarSlett
  3. Det är inte kul att behöva bita i det sura äpplet men ibland hamnar man i den situationen. Desto smakligare skulle det vara att smaka på något av det sura du har i kylskåpet! Väldigt fin bildserie med svart bakgrund!
    Ha det gott!

    SvarSlett
  4. Gillar raden med glasen! Fattade först inte vad det var jag tittade på.

    P-böter, det är suuuuurt det! Särskilt om man har klantat sig. Än värre om man har betalt men missat registreringsnumret. Den hade jag INTE betalat.

    SvarSlett
  5. Jamen vilket härligt inlägg....och lärorikt dessutom :)

    SvarSlett
  6. Som vanligt så imponerar du med dina utförliga tolkningar. Jobbar du som lärare/pedagog? Jag skulle gissa det...Bra jobbat som en fröken skulle sagt till eleven om detta arbete

    SvarSlett
  7. Ordet sur har ju många olika betydelser på både norsk och svensk. Mycket kan vara surt. Och många betydelser har du fått med här.

    SvarSlett
  8. Så surt att få böter fast man bara gjort ett misstag 😒 Du hittade en massa sura saker i kylskåpet som jag inte hade tänkt på. Perfekt inlägg till temat!

    SvarSlett
  9. Här var det många sura saker. Surast var ju parkeringsboten, så jättesurt. Läcker bild på äpplet!

    SvarSlett
  10. Her var det mye surt! Og de parkeringsbøtene var vel aller verst. Slikt er sykt irriterende. Ikke det at vi har fått noen av dem, men mannen min hadde en tendens til å kjøre ganske mye for fort tidligere, og det ble dyrt det! :(

    SvarSlett
  11. Ja, ibland får man ta och bita i det sura äpplet... Bra tolkning!

    SvarSlett
  12. Liten lektion och exempel på sura saker. Sista bilden kan verkligen göra en sur.

    SvarSlett
  13. Viken bra tolkning, tack för att du tar dig tiden att göra din fina tolkning
    KRAM

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.