onsdag 1. januar 2020

Litt mer fra opplevelsene i Istanbul, båtturen


Utsikt gjennom båtvinduet
Dolmabahce palace
GALATASARAY Universitet
Ortakoy moskéen


Første dag tok vi båt fra Det gylne horn, en fjord, mot Bosporosstredet. Vi passerte det ene villastrøket etter det andre opp i åssiden, rene Holmenkollåsen!
Dette stredet ligger mellom det europeiske fastlandet og Asia, og forbinder Svartehavet med Marmarahavet, samt Egeer- og Middelhavet lenger ute.
Underveis fikk vi oppleve bla Dolmabahce fra  sjøsiden, Besiktas, Ortaköy, Galatasarayøya, Bebek på den europieiske siden og Beylerbeyli, Uskudar og Kiz Kulesi-tårnet på den asiatiske. På bildet under et hus som kan minne om et hotell i Balestrand!



Like før Fatih Sultan Mehmet broen  ligger de gamle bymurene og festningen Rumeli Hisari, som ble bygd av Sultan Mehmet - eroberen. Festningen ligger på den europeiske siden av stredet, og ble bygget i 1452. På den asiatiske siden finner man ruinene av  Anadolu Hisari fra 1395 bygget av Bayazit 1.

Anadolu Hisari
Beylerbeyi-palasset

Kız Kulesi Üsküdar-tårnet ved stredets sørlige inngangsparti. Dette bemerkelsesverdige lille tårnet har fungert både som fyrtårn og karantenestasjon, og er nå en restaurant.


Kizkulesi ligger utenfor kysten av Salacak-området i Üsküdar-distriktet, ved den sørlige inngangen til Bosporen. Det betyr bokstavelig talt "Jomfruens tårn" på tyrkisk. Navnet kommer fra en legende: Den bysantinske keiseren hørte et profeti som fortalte han at hans elskede datter ville dø 18 år gammel av et slangebitt. Så han bestemte seg for å sette henne i dette tårnet bygget på en stein på Bosporos isolert fra landet, slik at ingen slange kunne drepe henne. Men hun kunne tross alt ikke flykte fra sin skjebne, en slange gjemt i en fruktkurv brakt med fra byen, bet prinsessen og drepte henne.

En annen legende omtaler feilaktig Hero og Leander i tårnet, derfor kaller noen det "Leander's tårn", en trist kjærlighetshistorie fortalt av Ovid: Hero var en av prestinnene til Afrodite som bodde i tårnet. En dag forlot hun tårnet for å delta på en seremoni i templet der hun møtte Leandros, og de blir forelsket i hverandre. Leandros svømte til tårnet hver natt for å besøke sin kjærlighet, i mellomtiden holdt hun en fakkel for å lede ham i det mørke vannet mot henne i tårnet. Men på en stormfull natt kunne ikke Leandros se lyset fordi det ble slukket av vinden, og han svømte hele natten, mistet veien og druknet. Da Hero så at kjæresten døde, hoppet hun også i vannet og døde. Noen mennesker knytter denne kjærlighetshistorien til Bosporos, men det er faktisk en legende fra Dardanellene, der Leandros svømte til Hero mellom Abydos (dagens Eceabat) og Sestus (dagens Canakkale by).

Kizkulesi på BosphorusKizkulesi dateres tilbake til det 5. århundre f.Kr. da den ble bygget av den athenske generalen Alcibiades på en klippe ved inngangen til Bosporos for overvåkning av stredet. En kjede ble trukket fra landet til tårnet for å gjøre det til et sjekkpunkt og tollområde for skipene som gikk gjennom. Etter flere restaureringer i tre og stein, bygde keiser Alexius Comnenos et sterkt forsvarstårn på 1100-tallet e.Kr. kalte det Arcla, som betyr "Lille tårn". Tårnet ble brukt som et fyrtårn og kontrolltårn også i den osmanske perioden etter erobringen av Konstantinopel. Endelig restaurering ble gjort i 1998 og åpnet som restaurant etter å ha brukt rundt 3 millioner dollar.

Tårnet ble omtalt i en av James Bond-filmene i 1999; "Verden er ikke nok", der terroristene plasserte en atomubåt under tårnet for å eksplodere i hjertet av byen og hvor "M" (Judi Dench) ble fengslet av en oljetyrons datter (Sophie Marceu) som Bond ( Pierce Brosnan) måtte drepe henne.


2 kommentarer:

  1. Takk for flotte bilder. Tyrkia har mye å by på, bare så synd at det nå styres av en mann som bare tenker makt.
    Et godt og innholdsrikt år ønskes deg av Tove/fargeneforteller

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.