søndag 12. januar 2020

Tiger


For oss nordmenn som har levd en stund, er slagordet "putt en tiger på tanken" velkjent. Ved litt research finner jeg ut at det faktisk er opprinnelig norsk. Oljeselskapet ESSO brukte det i sine kampanjer fra starten av 1900-tallet.


Snart er bensintigeren hundre år. I dette tidsrommet er antall virkelige tigere i verden redusert fra 100 000 til under en tidel, og World Wildlife Fund har erklært tigeren som utrydningstruet art. Essos moderselskap Exxon Mobile støtter arbeidet med å bevare en av dyreverdenens mest fascinerende skapninger. Forhåpentlig vil den ikke overleve bare som en opprinnelig norsk reklamefigur. Kilde
Jeg burde jo ha lagt ved en egen tegning av en tiger, kanskje jeg rekker det før uka er over! Kan jo prøve meg på å "digitalfarvelegge" en lineart fra nettet siden det er den moderne utgaven av male-bok!


Men dere i Sverige har jo også en tiger fra 1903!


I tillegg til Esso-tigeren er Norge i besittelse av verdens Tigerstad. 
TIGERSTADEN er et kallenavn for Oslo som opprinnelig er brukt for å beskrive Oslo som en farlig og ubarmhjertlig storby!
Bruken av Tigerstaden om Oslo kan føres tilbake til Bjørnstjerne Bjørnsons dikt Godt mot: 
"Jeg hørte engang om en fest i Spanien
en landsens hest blev sluppen ind i ringen;
dernæst en tiger af sit bur; -
den gik en stund omkring pâ lur,
sâ la' den sig pâ bringen."
Hvem vant tilslut, det ved jeg ej;
ti denne landsens hest er jeg,
og kampen har ej ende; -
men byen, hvor den foregâr,
og dette klap og jubel fâr,
den tør du kanske kenne! -
Bjørnstjerne Bjørnson
Utdrag fra SISTE SANG (Godt mod)
Begrepet brukes i dag som oftest av folk som bor utenbys uten nødvendigvis med den negative referansen det opprinnelig hadde. For mange folk i Oslo selv er begrepet positivt ladet og brukes med stolthet.
En større bronseskulptur av en tiger laget av billedhuggeren Elena Engelsen, gitt av bedriften Eiendomsspar til byens 1000 år jubileum i år 2000, pryder Jernbanetorget foran Oslo sentralstasjon. 
Tigeren er blitt et kjennemerke for Oslo, og besøkene som ankommer byen med tog, stifter umiddelbart bekjentskap med byens tiger.


Lillian fra Sognafaret har lånt meg sitt bilde av Tigeren på Jernbanetorvet siden jeg ikke hadde noe eget, takk snille deg ;:OD)


Og hjem fra jobb har jeg selskap av disse tigerne.Blomsterbutikken har en utstilling av blomster sammen med figurer av trua dyrearter, gaupe, tiger og isbjørn. En frisørsalong har utstilt tre tigre av speilbiter. Det virkelig glitrer lang vei!
Under viser jeg noen skjermbilder og en del bilder fra en barnebok "Tiger til tusen" basert på Henri Rousseaus maleri som mine to sønner elska da de var små. Som lærer i kunsthistorie er jeg svak for slik formidling i barnebøker!

Originalmaleriet: Jungel med jegere, 1907

Samlebilde av tilsvarende malerier av samme kunstner:
Tiger er et dyr jeg virkelig er fascinert av!
Gudinna Durga på tiger


Har dessverre aldri sett tiger i sitt rette element, bare bak lås og slå....
Tigerens år i kinesisk kalender!
Måtte bare avslutte med denne helt nydelige tigeren som WWF viste på sitt fb-innlegg 3. april:
19 kommentarer:

 1. Det er utrolig hvordan tiden flyr...
  jeg tror jeg ikke har vært her på lenge.
  Takk for fine bidrager. Og nå jeg har mye
  å lese. God nytt år og har det veldig hyggelig.
  Klem fra Viola

  SvarSlett
 2. Jeg har bilde av tigeren på torget fra et besøk i Oslo for noen år siden om du vil ha til innleget ditt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann, det er jo alltid hyggelig med samarbeid, ja, takk - jeg krediterer deg som fotograf ;:OD)

   Slett
  2. Laggt til link i innlegget ditt med diktet du viste meg på siden din.

   Slett
  3. Til alle andre, se diktet her: https://viltogvakkert.blogspot.com/2013/05/hvis-jeg.html

   Slett
 3. Jag är också fascinerad av tigrar, ser dem helst ute i sitt rätta element. Tiger i tanken kommer jag ihåg men visste inte att uttrycket var norskt! Tack för alla fina bilder du visar idag!
  Ha det gott!

  SvarSlett
 4. Oj, här var det mycket intressant att läsa!! Jag visste inte att Oslo kallades så! Fina bilder visar du också, tack för det :)

  SvarSlett
 5. Så intressant du skriver. Det fanns också ett uttryck i Sverige under andra världskriget "En svensk tiger". Jag tror att det menades att under denna oroliga period skulle varje svensk tänka på vad man sade (om det nu fanns en spion i närheten)

  SvarSlett
 6. Henri Rosseau är en av mina stora favoriter. Kul att du visade en av hans djungeltavlor. Kommer också ihåg Essos reklam om en tiger i tanken. Tog det bokstavligt när jag var liten och tyckte det var konstigt! Många tigrar i inlägget!
  Ingrid

  SvarSlett
 7. Den gamla tiger-reklamen för Esso minns jag. "Put a tiger in your tank" skapades redan 1959 och höll ju i många, många år.
  Att tigern är ett kännetecken för Oslo visste jag inte. Tack för den infon!
  Ett jätte bra bidrag till temat!

  SvarSlett
 8. Det er sigende at kalde Oslo for Tigerstaden! Man siger om London og andre storbyer at de åd mennesker: Folk strømmede til byerne, men trods tilstrømningen steg befolkningstallet ikke så hurtigt - mange døde af sygdomme og fattigdom.

  SvarSlett
 9. Kände varken till Esso-reklamen eller tigrarna i Norge. Så det blev mycket ny information, tack för det. Kul med tigrar i så många olika bilder.

  SvarSlett
 10. Tänk Esso var det första som jag också tänkte på,. vilken bra slogan som satt sig på hjärnan och blivit kvar där så länge! Du visar många underbara tigrar, både roliga och lite farliga. Bra jobbat

  SvarSlett
 11. Jag hade ingen aning om att Oslo kallas Tigerstaden och Esso-reklamen minns jag inte så här fick jag lära mig nya saker. Mycket intressant!

  SvarSlett
 12. Många kul tigerbilder du bjuder på.

  SvarSlett
 13. Så artig og spennende det du finner ut og skriver om. Jeg kjente til Esso og Tigerstaden.
  Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 14. Sån er det her hos deg, alltid velgjort och godt arbeidede inlägg. Jo, da tigern på tanken og tigerstaden kjenner jeg til og også tigrene ved Sentralstsjonen. I Oslo bodde mormor og jeg var der mye, bodde og jobbet en tid der også som voksen före Sverige. :-)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.