søndag 19. januar 2020

SKUM



Ordet SKUM har vært med i utfordringen de to siste åra. Mine bidrag i 1918 og 1919 rettelse: 2018 og 2019, vises over. Jeg husker også at flere hadde en løsning som på norsk betyr skummelt. Hvordan jeg i år kan få en ny vri på bidraget, er en gåte.


Jeg tenkte at dette etternavnet kanskje kunne ha et opphav i naturbeskrivelser som mitt eget etternavn, men klarer ikke finne ut om det er tilfelle eller ikke.
ETYMOLOGI: trolig en germansk rot med grunnbetydning 'dekke, skjule, innhylle'; jf. skjul
Beslektet med norrønt skúmi «skumring», til hvilket også hører norsk skym, skumre, skumring, skummel og skimte (de Vries, F & T, Hellquist).



Skumringstimen ved Glemmen kirke. Og nå viser det seg at skum betyr skummelt på norsk også! Det var nytt for meg.



Og familiens gravsted ligger rett ved inngangen til kirken, der synes noen det er skummelt å gå!

Husk det er Blogger´s Sunday Walk neste søndag. Mer informasjon får dere på bloggen min i morgen. Alle kan delta ;:OD)
Her er Spot på Blogger´s Sunday Walk, vinter, midt i skummet!





10 kommentarer:

  1. Der var det jammen spenn i skummet :D

    SvarSlett
  2. Intressant! Så skum och skymning (när solen går ned) har samma grund. Så klart, egentligen!

    SvarSlett
  3. En hel del skum var det. Flott tolkning av ordet. Minns också att vi haft ordet med tidigare men tittade inte nu på vad jag bidrog med då.
    Ha det gott.

    SvarSlett
  4. Kul att ta del av din vinkling av ordet skum! Gravplatsbilden är mycket stämningsfull, det ser verkligen lite skumt ut där!
    Ha det gott!

    SvarSlett
  5. Tycker du gjorde ett fantastiskt jobb med tanke på att det är tredje gången temat är med. Sista bilden med dimman, gravstenen och kransarna är min favo. Påminner lite om hur skumt det kan se ut på engelska kyrkogårdar också.

    SvarSlett
  6. Det är intressant med våra nordiska ord!

    SvarSlett
  7. Du fick till en vri. Skymningstiden i skumringen er vacker og finstemt synes jeg som du fanget så fint i bildet, men likevel litt "skummel". Lurer på om du tester oss litt med å skrive 1918 och 1919? :-) Som etternavn var Skum nytt for meg.
    :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Huff, det er bare jeg som henger litt etter... takk for at du gjorde meg oppmerksom på det. Du er den første som har observert det, faktisk! Eller i alle fall kommet med en kommentar.

      Slett
  8. Den sista bilden gillar jag verkligen, den vacker men också vemodig. Mycket bra tolkning av temat! Jag minns också att jag deltagit med ordet skum en gång tidigare.

    SvarSlett
  9. Nu kom jag ihåg att vi faktiskt säger att man är skumögd, alltså att man ser lite dåligt! Det tänkte jag inte på när jag gjorde mitt inlägg. Du har nog tömt ordet på alla tänkbara lösningar nu, det får bli det sista året skum är med! Bra jobbat

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.