mandag 2. januar 2017

Nyttårsforsetter


Bildet henger på veggen i stua der jeg feira nyttårsaften i år!


Jeg fikk bakoversveis umiddelbart da jeg begynte å lese lista med forsettene som skulle være: bare ærlige, gode tips til greier du burde få gjort i 2017. 
De tipsene burde jeg virkelig anstrenge med for å følge.
Punkt nummer 10, er nok å fullføre alle male-møbler-prosjekter og å endelig få elvesingelstier anlagt i haven.
Og mitt eget forsett er å slutte å gjøre folk bjørnetjenester!
Sånn begynte det:
Den tidligste nyttårsfeiringen vi kjenner til, er fra Mesopotamia rundt 2000 f.Kr. Men den faktiske feiringen skjedde i løpet av vårjevndøgn i midten av mars - da dette tidspunktet ble sett på å være starten på det nye året på den tida - en elleve dagers festival ble holdt som trolig ville gjøre våre nåværende feiringer til skammeDet gamle mesopotamiske folket utførte ritualer, lovet gudene de ville gjøre det bedre i året som sto for døra, for å få ekstra gunst og unngå deres vredefeiret himmelguden Marduks religiøse seier over havets gudinne Tiamat, ga den gamle kongen lov til å fortsette å regjere eller kronet en ny konge.Kilde

Babylonerne ga løfter, ca 500 år før Kristus, til gudene sine ved starten av hvert nytt år om at de ville gi tilbake lånte gjenstander og betale gjelda si.
Babylonerne feiret heller ikke nyttår i januar, men i mars. Festivalen, kalt Akitu, varte i 12 dager. Det er starten på vårens innhøsting.
Romerne ga løftene til guden Janus som måneden januar er oppkalt etter. Siden Janus hadde to ansikter, var han i stand til å se tilbake til fortiden og videre inn i framtida samtidig.
I middelalderen ga ridderne et "påfugl løfte" i slutten av jula hvert år for på nytt å bekrefte sine forpliktelser til ridderlighet.

Det er ingen direkte linje fra gammel romersk tradisjon til moderne nyttårsforsetter, men et ønske om å starte på nytt, dukker opp gjentatte ganger i vestlig sivilisasjon. I 1740, starta, John Wesley, metodismens grunnlegger, en ny type gudstjeneste. Disse tjenestene, kalt Covenant Fornyelse Services, ble avholdt i løpet av jul og nyttår som et alternativ til folkelige fester. I dag er disse tjenestene ofte holdt på nyttårsaften, ifølge United Methodist Church. Kilde
Enkelte andre kristne har også som tradisjon å gå til messe nyttårsaften for å bekjenne sine synder fra året som har gått og å love bot og bedring for det kommende året.Denne tradisjonen har mange andre religiøse paralleller. Under jødedommens nyttår, Rosh Hashana, og på forsoningsdagen Yom Kippur, tenker de tilbake på de ugjerningene som er begått i løpet av året mens de ber om forsoning og tilgivelse. Kilde
Mer om bjørnetjeneste ...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!