tirsdag 3. januar 2017

Bjørnetjeneste


Gammel nål: Bjørnen er et bysymbol for FredrikstadBjørnetjeneste er en velment tjeneste som får negative konsekvenser for mottakeren. Uttrykket stammer ifølge Falk og Torps Etymologisk ordbog over det norske og danske sprog (1903) fra den franske dikteren Jean de la Fontaines fabel om bjørnen og gartneren, L'Ours et l'Amateur des jardins. Denne ble utgitt i 1678 og forteller om en tam bjørn som forsøker å slå i hjel en flue på sin sovende eiers ansikt med en stein, men drepte ham med slaget. Fabelen kan føres tilbake til India der den handler om en ape.
fransk kalles en bjørnetjeneste le pavé de l'ours («bjørnestein(helle)»), på tysk Bärendienst, på svensk björntjänst og på russisk Медвежья услуга. Kilde
Fabelen L'Ours et l'Amateur des jardins illustrert av Gustave Doré (1832–1883). Den tamme bjørnen som dreper sin herre i forsøket på å slå ihjel en flue på hans ansikt, har gitt opphav til uttrykket bjørnetjenste, «en hjelp som gjør mer skade enn nytte».Det er altså å utføre slike tjenester jeg har som forsett å ikke fortsette med i 2017. Det har vært for mange av dem i 2016.


Ikke glem å gå tur.... en eller annen gang, helst flere, denne uka!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!