søndag 22. januar 2017

Hvorfor er en bjørn i byvåpnet for Fredrikstad? Byen 450 år


For 450 jubiléet 2017

Nå har feiringa starta, og mange begivenheter vil finne sted i 2017.

Byjubileet 400, 1967

1929

1914

1899


Kommunevåpenet ble godkjent i 1967 og har en opprett gullbjørn foran en gullborg mot en rød bakgrunn. Våpenet har klare paralleller til Sarpsborgs byvåpen.Kilde


Fredrikstads kommunevåpen ble tegna av Hallvard Trætteberg og godkjent ved kongelig resolusjon i 1967, til byens 400-årsjubileum. Våpenet er en ny versjon av det gamle byvåpenet som igjen var en bearbeida versjon av byseglet som første gang opptrer i hyllingen av Christian IVs sønn, Kristian, i 1610.
Motivet i seglet har tre tårn bak en mur med skyteskår og kanoner. En bjørn står på bakbena, sinistervendt (vendt mot heraldisk venstre), foran en port, på en bro over en vollgrav. Motivet kan ikke henspeile på festningsverkene, siden Fredrikstad ennå ikke var befesta i 1610, men er trolig tatt fra Sarpsborgs gamle bysegl som også hadde en bjørn som motiv. Det er hevdet at bjørnen er tatt fra jarlen Alv Erlingssons merke fra 1200-tallet. Kilde


Arva nål - noen som kjenner til denne?


Designelement: Bjørnen
Vi har hentet frem Bjørnen fra Fredrikstads historie og byvåpen, i en modernisert og litt vennligere versjon. Bjørnen innehar mange positive egenskaper: den er stolt, sterk, omsorgsfull, full av liv, og verner om sine kjære. Den har en rund og romslig silhuett, myk pels, og oppleves som inkluderende. Den er kjønnsnøytral i formen og lett å bli glad i.
Bjørnen har på seg en krone, fordi den feirer jubileum, men også fordi Fredrikstad ble grunnlagt av en konge, og byen var den første som ble grunnlagt etter middelalderen som fikk lov å kalle byen opp etter kongen. Det har vært et poeng og finne et uttrykk som kan levendegjøres på forskjellige måter, derfor er også bjørnen valgt som del av den visuelle profilen.

http://www.f-b.no/kultur/nytt-hi-for-bjornen/s/2-2.952-1.2539940

1 kommentar:

  1. Er egentlig litt rart at Fredrikstad har en bjørn i sitt byvåpen! Men jeg elsker bjørner. Skyldes kanskje at jeg har en vakker utskåret bjørn fra jeg var liten, og lærte en vakker sang om Bamse Brakar.
    En god søndagskveld ønskes av Tove

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!