søndag 8. februar 2015

Farven cerulean
Cerulean omfatter en rekke farver fra dypblå, himmelblått, lyseblått og asurblått til grønnaktige blåfarver 
Ordet kommer fra det latinske caeruleus, som betyr blå, mørkeblå eller blågrønn, og er kanskje en dissimilasjon (skilt fra) av caelulum, som er diminutiv (avleda) av caelum, og betyr himmel. Det ble brukt av romerske forfattere som et ord på himmelen og Middelhavet.
Med andre ord det er en nyanse av blått og grønt der forholdstallet er høyest for den blå farven, altså mengden blå er større enn grønn i blandinga.

Farvepigmentet er et kobolt molekyl som ble oppdaga i 1860-årene. Farven er stabil og lysekte med begrensa dekkevne. Cerulean har ikke tettheten eller rikdommen til koboltblått. Den er ikke anbefalt for bruk i akvarellmaling på grunn av at den ikke blir transperant når den blandes med vann. For landskapsmalere er den uvurderlig når en klar himmel skal males.
En undersøkelse viser at de som har russisk som morsmål, kan skille ut mer subtile nyanser av blått enn engelsktalende, og en afrikansk stamme kalt Himba, har navn på flere farver enn engelskespråklige - tilsynelatende fordi disse kulturene har flere ord for å beskrive nyanser.


3 kommentarer:

 1. Jeg har aldri hørt denne betegnelsen på blått. Men skulle du sittet i telefonen hjemme og snakket med meg,og sagt at du hadde malt stuen i Cerulean blått, ville jeg ikke visst hvilken blåfarge du mente, i og med at den spenner over så mange nyanser. Da er det bra å ha NCS - systemet, og vise til kodene.
  Artig lesning for meg. Hilsen fra Tove

  SvarSlett
 2. Heisann!
  Dette er nok ikke noe navn som gjør at vi kan klassisfisere den. Må nærmest være lokalkjent i farveverdenen for å skille den fra alle de andre blåfarvene. NCS er unikt i så måte. Internasjonalt, presist og punktlig.

  SvarSlett
 3. I love learning all this about cerulean… I am looking forward to spring blossoms, today it is so snowy. Thanks as always for sharing the love up-close with I Heart Macro:-)

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.