lørdag 14. februar 2015

Valentinhjerte
Skikken med å feire denne dagen oppsto på slutten av 1500-tallet. Den ble sannsynligvis først feira fordi fuglene begynner å pare seg på "denne dagen"...
Det er også mulig det dreier seg om en overlevering av de romerske Lupercalla-festlighetene i angloamerikanske kulturer, i Frankrike og i senere år også her i Norden. Kilde
Mer
Navnet har dagen fått etter Valentin, en kristen helgen - høytiden var en liturgisk feiring til minne om han.

Hjerteformen er den inspirert av baken?

Hjerte (♥) er et utbredt  symbol i tekst og bilder helt fra antikken og i flere kulturer. Hjertet symboliserer vanligvis kjærlighet, men også andre sterke, positive følelser og at noe er verdifullt.
Hjertet som en grafisk figur, som er formet som et stilisert blad med to runde buer øverst og en spiss nederst, har usikkert opphav. Formen kan minne vagt om et virkelig hjerte med to sidekamre, men også om frøet til silphium, en vanlig krydder- og legeplante i antikken, om en kvinnerumpe, et vensuberg  eller en utbretta vulva eller om figuren som dannes mellom halsene på to svaner under parringsleken. Hjerte på fransk coeur, har vært symbol på spillkort siden 1400-tallet, et merke som kan ha utvikla seg fra tegninger av et beger eller et løvblad på eldre kortstokker. Kilde

Kombinasjonen av "hjerteformen" og "hjertet" brukt som metafor, utvikla seg på slutten av middelalderen. Med mulige tidligere eksempler eller direkte forgjengere fra det 13. til det 14. århundre. Som et symbolet på kjærlighet ble først tatt i bruk på1400-tallet, og det ble allment populært fra 1500-tallet.
Før 1300-tallet var ikke "hjerteformen" forbundet med betydningen av metaforer. Som ren geometrisk form er det funnet i langt tidligere kilder, men i slike tilfeller representerer formen vanligvis løvverk, i eksempler fra antikken fikenblader, og i middelalderens ikonografi og heraldikk er det vanligvis bladene til eføy og vannlilje.

Den første kjente gjengivelsen av et hjerte som et symbol på romantisk kjærlighet, dateres til 1250-årene. Det forekommer i det franske miniatyrmanuskriptet Roman de la poire der forbokstaven S er dekorert. I en annen miniatyr, en allergori over en elskers blikk, tilbyr en knelende elsker hjertet sitt til en pike. Hjertet her likner en furu-membran (holdt "opp-ned", punktet vender nedover), i samsvar med middelalderske anatomiske beskrivelser.
Giotto viser i et maleri fra 1305 i Scrovegni Chapel (Padua) en allegori av veldedighet, hjertet til den døde Kristus, også dette hjertet er avbilda i furu-kjegleform basert på anatomiske beskrivelser (fremdeles holdt "opp-ned"). Giottos maleri har hatt betydelig innflytelse på senere malere, og et maleri av Taddeo Gaddi i Santa Croce med Caritasmotiv viser en som byr fram et hjerte.
 Andrea Pisano har lagd et hjerte på bronsedøra på sørsiden av Baptisterium i Firenze (c. 1337), Ambrogio Lorenzetti på døra i Palazzo Publico i Sienna (c. 1340) og Andrea da Firenze i Santa Maria Novella i Firenze (c. 1365). 
Tradisjonen med å vise hjertepunktet oppover forandres i slutten av det 14. århundre og blir mer sjelden i første halvdel av det 15. århundre. 

Den nå velkjente hjerteformen med en spiss som vender nedover, oppsto først i begynnelsen av det 14. århundre. Aller først var formen bare svakt bua som i miniatyrer i Francesco Barberino sin Documenti d'amore (før 1320).
Et litt senere eksempel med en mer framtredende spiss er funnet i et manuskript fra cistercienserklosteret i Brussel. 
Den moderne formen til det røde hjerte har blitt brukt på å spillekort siden slutten av 15-tallet .
Ulike hypoteser har forsøkt å koble "hjerteformen" som utvikla seg i senmiddelalderen med forekomster av geometrisk form i antikken. 
Slike teorier fra 1960 og framover blir spekulative, og det er ingen kontinuitet som vises mellom de antatte gamle forgjengere og de på slutten av middelaldere. Kilde

Sjøl har jeg lagt merke til hjerteforma blader både i etruskisk ornamentikk og gammel egyptisk, så bruken av formen som et dekorativt element er veldig gammel.

Hjertekunstner
Gresk hjertebord
100 år siden han ble født!
Pappa forlot oss i 2011 etter et langt liv med familie, jobb og gleden av å reise på ferie når anledningen bød seg. Vi fikk mange fine år sammen, og hele familien minnes deg på fødselsdagen i dag! Han var en flott pappa.
Og sønnene fylte 36 og 32 henholdvis tirsdag 10. og torsdag 12. februar. Gratulerer begge to, gla´i dere!
1 kommentar:

  1. Thank you for sharing all this information about hearts… you know I see them often in unexpected places. Your Dad was a very handsome man. Isn't wonderful to know that love lives on as long as we remember someone precious?

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.