onsdag 18. februar 2015

Onsdag
Onsdag, eg. 'Odins dag'; tilsvarer på eng. Wednesday, nederl. Woensdag, tidlig gammel utgave lat. dies Mercurii, ('guden) Merkurs dag'. Under kristen innflytelse ble Odins navn skiftet ut og dagen kalt «(dag) midt i uken», som i ty. Mittwoch, norrønt miðvikudagr, isl. miðvikudagur, i norske dialekter mekedag, mørkedag.

Merkelig at norrøn tid var med på denne forandringen....

Det ser ut som om onsdag er den store streikedagen - hvordan det har seg, er vanskelig å finne svar på. Helt tilfeldig kanskje!

Denne uka gikk fort, i overmorgen er det alt onsdag, sa mannen.

I kristen tradisjon er onsdagen forbundet med forrådelsen av Kristus. Derfor er dagen i mange kristne kirker regnet som fastedag - og dagen i dag er blitt kalt askeonsdag.
Det er den første onsdagen etter fastelavnsøndag, avslutter karnevalstida, innleder fasten. Den må ikke forveksles med onsdag i påskeuka.
I middelalderen møtte de botferdige i kirken iført botsklær og med aske i håret («i sekk og aske»), og senere har det vært skikk i den romersk-katolske kirken at alle troende kommer fram til alteret og presten tegner et kors på  panna deres med aske fra palmegreiner (innviet det foregående års palmwsøndag), idet han sier: "Kom i hu, menneske, at du er støv og skal vende tilbake til støv" (Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris), eller: "Vend om og tro på evangeliet".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.