fredag 6. februar 2015

Duft og farve


Årets farve

For all English speaking readers, all my sources are in English!
I asked Mascha a question about scent and color on her blog:
Jeg stilte Mascha dette spørsmålet (bildet er fra hennes blogg):Let´s do a test...
What kind of scent do you connect to orange -  and red?
Please, give me a note in the comment-window!

Heisann! Thanks Mascha. I will keep in contact. My presentation will be posted on Friday on my blog. Interesting topic!
I would like to ask my students the same question!

Mascha answered:

Well, I will publish my post about my associated colors to scents next thursday (in the meme "Thursday Little Things")

Have a nice sunday

Litt gøy å tenke på at vi har hatt samme idé til et innlegg!
Min lille spørrerunde kan ikke sammenliknes med forskningsprosjektet jeg viser til under fordi jeg ikke er i stand til å presentere diverse lukter, og jeg må derfor gå motsatt vei. Noe av hensikten med undersøkelsen blir dermed borte i det deltakerne gjennom farveprøvene får assosiasjoner til frukter, mat ol. Feks. kan et svar bli at grønn farve bringer fram lukt av nyklipt gress. Svarene er således ikke nøytrale. Synopplevelsene, erindringer og erfaringene påvirker dem!

Jeg assosierer
oransje med duften av appelsin
grønn med duften av nyklipt gress
rød med duften av rosebusker
mvh. Kristin

Oransje: lukten av klementiner. Grønn: eple lukt. Rødt: lukten av roser  Vh Aivy

Oransje ser jeg for meg en appelsin og rød ser jeg for meg saft - Andrea

Hei, jeg syns fargen oransj er lukten av appelsin. Fargen rød er noe søtt,
jeg syns rød= litt roseaktig. Orange=appelsin eller sommerlukt eller ganske søt lukt - Kathrine

ORANSJ: Lukten av nellikfrø i appelsina til jul. GRØNN: Plantene i hagen om sommeren RØD: Rød brus  - Katti

Orange= surt eller bittert, rød= søtt, godteri (Margit)

Oransje, da lukter jeg appelsin og tropiske frukter. Grønn, forbinder jeg med tåfis-lukt. Rød, sterke og søte parfymer. (Tora)


Det viser seg som nevnt, at duft vi er sterkt knytta til synsopplevelser og minner. Skulle gjerne ha utført undesøkelsen likt prosjektene som er beskrevet under. Da ville denne faktoren vært eleminert.
Om jeg hadde kunnet gjennomføre det, ville jeg ha unngått lukter av spiselige ting med farver og blomster.
I et forskningsprosjekt om forbindelsen mellom farve og lukt ble det brukt 36-farvepaletter og 14 "luktpenner" - filtpenner infisert med duft. Luktene som ble testa var "brent", "godteri", "fisk", "blomst", "fruktig", "hasselnøtt ","kjøtt ", "mugg",   "plast", "ris", "såpe", "grønnsak", "eddik" og "tre". Forskerne spurte rundt 20 deltakere i ulike kulturelle gruppe, 122 totalt, om hvilke tre farver som var mest og minst sammenfallende med hver lukt. Luktene var ikke gitt navn - deltakere bare snuste på pennene og valgte farvene som de trodde passa best og verst med lukta.
Rødt, for eksempel, har en tendens til å være forbundet med fruktig dufter som jordbær og kirsebær. Synestetikere sier en sammenblanding av jordbær, hummer, rød tusj og glør.
Folk er i stor grad enige om at fruktig duft lukter som rosa og rødt, mens en duft av noe muggent, lukter oransje eller brunt.
 KildeOpplevelsen mellom farve og lukt kan være kulturelt betinga. Men den kunne også forankres i språk, alder, reiseopplevelse, og hyppigheten av matlaging.I en studie om farve og lukt knytta kanadiere konsekvent mandellukt til fargen rød, mens australiere luktet blå.
Farve har stor effekt på oppfatningen av lukt. For eksempel lukter drikke med jordbærsmak mer behagelig når den er farva rød og ikke grønn. Beskrivelser av "lukta" av vin er dramatisk påvirka av farven. Funksjonell magnetresonanstomografi (fMRI – Funksjonell MRI. En teknikk for å måle funksjoner i hjernen. Måler endring i blodgjennomstrømning, egentlig oksygeniseringen av blodet som trengs til metabolske prosesser under presynaptisk reopptak.) kan vise hvordan en nevrofysiologisk sansing korrelerer på kryss av modale visuelle påvirkninger som oppfattning av lukt. Forsøkspersonene ble skannet mens de ble utsatt for enten lukt og farver isolert eller matchende farve-lukt kombinasjoner. Aktivitet i kaudale regioner i frontallappen i hjernebarken og i den insulære hjernebarken økte progressivt med det som oppfattes som kongruente til lukt-farve parene. Disse funnene viser at nervereaksjonen samsvarer med oppfattelsen av lukteresponsen som settes i gang av farvepekepinnene i hjernen på de områdene som tidligere er identifisert som koder for den vellysten lukter framkaller KildeDette er ikke verken lett å oversette eller forstå!Denne siden kan kanskje oppklare noe: http://forskning.no/menneskekroppen-hjernen-kultur/2014/11/hvorfor-det-er-sa-vanskelig-kjenne-igjen-lukter
Forskerne samlet en gruppe på 10 personer i alderen 20 og 60 fra Jahai, og en tilsvarende gruppe på 10 med engelsk som morsmål. Alle deltakerne snuste inn en serie av luktprøver -  og de ble bedt om å beskrive hver enkelt så presist som de kunne. De så også gjennom en serie av farveprøver, og gjorde sitt beste for å gi presise navn på hver av dem.Engelsk språk har presise farveuttrykk som "lilla" og "Cerulean," mens Jahai har svært presise betegnelser for lukter - som cŋεs  "lukten av bensin, røyk og flaggermusavføring," itpɨt ", lukten av durianfrukt (særdeles ubehagelig lukt som best kan beskrives som en blanding av gammel ost, råtten løk og terpentin), Aquillaria tre, og Bearcat, "pʔus" en muggen lukt som i gamle boliger, sopp og bederva mat, "og plʔεŋ," en blodig lukt som tiltrekker tigre". De engelsktalende, derimot, hadde en tendens til å gi en mer generell beskrivelse som "røykfylt ", "søt " og så videre. Kilde Kilde 
Mens de fleste kulturer er enige om at såpe lukter lyse pastellfarger, får tyskere og nederland-bosatte kinesere fornemmelsen av en mørk grå nyanse. Plastlukt fremkalte generelt en mørk, nøytral palett, men blant tyskere og nederlendere en lys rosa og oransje. Kilde 

Med andre ord i hvilken grad språket er differensiert og hvilken evne deltakerne har til å bruke det, er av en stor betydning for resultatene i slike forskningsprosjekter.

Liste over forskere med duft/farve som felt.
Mer lesing og her

Noen som lurer på hvordan farven cerulean ser ut.? Det blir et innlegg om det også snart!


2 kommentarer:

  1. As pretty as that wool looks, I still think it would be 'scratchy' against one's skin. On the other hand, you did a very good job in capturing its texture.

    SvarSlett
  2. Interesting project...I associate orange with happiness in general Nice yarn colors♪ http://lauriekazmierczak.com/lone-pod/

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.