lørdag 7. februar 2015

Iris, grekernes regnbuegudinne og vårlengsel


Pixie Iris

"Siden den greske gudinna Iris er budbriger for kjærligheten, regnes hennes hellige blomst for å være symbol på kommunikasjon og meldinger. Greske menn har ofte planta en iris på gravene til sine kjære kvinner som en hyllest til gudinna som hadde plikt til å ta kvinnenes sjeler til Elysian marker ". 
Kilde: Hana No Monogatari, "The Stories of Flowers.
I gresk mytologi, er Iris (/ aɪrɨs /; gresk: Ἶρις)  en personifisering av regnbuen og budbringer for gudene. Hun er også kjent som en av gudinnene over havet og himmelen. Iris lenker gudene til menneskeheten. Hun reiser med vindens  hastighet fra den ene enden av verden til den andre, og inn i dypet av havet og underverdenen.
Ifølge Hesiods Theogonien, er Iris datter av Thaumas og skynymfen Electra. Hennes søstre er Arke og Harpies, Aello, Celaeno, og Ocypete.
Iris er gift med Zephyrus, vestavindguden. Deres sønn var Pothos. Ifølge Dionysiaca av Nonnos, er broren til Iris Hydaspes (bok XXVI, linjene 355-365).

Iris er ofte nevnt som den guddommelig budbringeren i Homers Iliaden, men forekommer ikke i Odysseyen hvor Hermes har den rollen. Som Hermes, bærer Iris staven med vingene. Den kalles caduceus eller kerykeion. På befaling av Zevs, gudenes konge, bærer hun en mugge vann fra elven Styx. Vannet får alle som ikke er sanne mot seg selv, til å gå i koma. 
Da nordavindens sønner, Calais og Zetes, de bevingede tvillingsønnene til Boreas og Oreithyia, dro med Jason og argonautene til Salmydessus i Trakia, hvor de skulle løslate søsteren Cleopatra som hadde blitt kasta i fengsel av ektemannen, Phineus, kongen i landet, sloss de mot harpiene - og var nær ved å drepe dem. 
Harpiene var kvinnelige monstre i form av fugler med kvinneansikter. De stjal mat fra ofrene sine, spesielt gjalt dette kong Phineus. De skal opprinnelig å ha vært vindånder. Hesiod kaller dem to "nydelig hårete" skapninger, døtre av Thaumas og Electra, altså søstrene til Iris. Iris ba for livene deres og lovet at Phineus ikke ville bli plaga av harpiene igjen. På Iris befaling slo de seg ned på øygruppa Strofadene. Dette er en av flere versjoner. 
En anne er at de ble drept av Herakles nær øya Tenos fordi de var overtalt av argonautene til å seile videre uten Herakles da han gikk for å lete etter sin elskerde Hylas, i Mysia. 
I Euripides drama opptrer Herkules sammen med Iris og Lyssa. De bannlyser Herkules med anfall av galskap slik at han dreper de tre sønnene sine og kona Megara. I noen akter er Iris en framstilt som  tvillingen til Arke som forlot de olympiske gudene for å bli en titan. Arke velges blant titanene til å være deres budbringer, og dermed blir de to gudinnene på hver sin side i striden. Iris skal ha hatt vinger av gull, mens Arke hadde et par i flere farver. Det er også fortalt i mytologien at Arke reiste på regnbuen for å bringe meldinger fra gudene til dødelige. Under krigen med titanerne rev Zeus de farverike vingene av Arke og ga dem som gave til nereidene i Thetis´ bryllupet som i sin tur ga dem til sønnen, Achilles som brukte dem på føttene. Achilles ble noen ganger kalt podarkes (foten til Arke.) Podarces var også det opprinnelige navnet på Priam, kongen av Troja.

Iris omtales også flere ganger i Vergils Æneiden, vanligvis som Junos medsammensvorne. I bok fire ber Juno henne å nappe en hårlokk fra hodet til dronning Dido, for at hun skal dø og komme til Hades i underverdenen. I bok 5 forvandler Iris seg til en trojansk kvinne, vekker de andre trojanske mødrene og ber dem sette fyr på fire av Aeneas 'skip for å hindre dem fra å forlate Sicilia.
Navnet forbindes med mange skjellsord og poetiske titler som Chrysopteron (den som har gylne vinger), Podas Okea (den med raske føtter) eller Podênemos Okea (den med føtter så raske som vinden) og Thaumantias eller Thaumantos (datteren av Thaumas, den vidunderlige). Under tilnavnet Aellopus (Ἀελλόπους) ble hun beskrevet som den lettfotede som en stormvind. 
Ros på gresk betyr "dugg". Og en av betegnelsene til Iris var Roscida "Dewey". Gudinna var opprinnelig  ment å representere rose"dugg".
På koptisk og egyptisk betyr det "dugg, tåke, dunst, regnstorm, fuktighet og sekret." Kilde

Iris gudinnen av hav og himmel, vanna også skyene for at verden ikke skulle tørke ut.
Iris har gitt oss navnet (egyptisk hieroglyf ir/iri/irt, jr- "øye") til det farva partiet på øyet.

Stell: Stå lyst, ikke i direkte sollys, ikke tørke ut.Kan plantes ut.
Og bildene av regnbuen er tatt utenfor Plantasjen ved Porsgrunn en augustdag i fjor på vei til Lia.6 kommentarer:

 1. Jag gillar irisar. De är alla vackra. Jag önskar dig en fridfull söndag.

  SvarSlett
 2. Olika slags irisar är mina favoriter också. Så vackra.

  SvarSlett
 3. Beautiful iris!!! But I really love that first image of the rainbow! So delicate!!

  SvarSlett
 4. Wonderful and enjoyable photos! Thank you very much for linking with Today's Flowers, and I wish you a very happy week :)

  SvarSlett
 5. Lovely shots and great background info about the Greek mythology surrounding Iris.
  Thank you for participating in Floral Friday Fotos!

  SvarSlett
 6. Irisar är mina favoriter! De är så vackra.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.