tirsdag 22. oktober 2013

Månedens favorittvekst; Starwort / stellaria

Det finnes mange ulike starworts, og fire av dem er knytta til oktober i Mari Angels  A Floral Calendar.


Starwort Slender stalked 22. oktober.Starwort Carolina 24. oktober
Starwort Fleabane 25. oktober
Starwort Floribund 27. oktober


Jeg finner ingen opplysninger om disse på nettet!

Stjerneblomst er en planteslekt i nellikfamilien. Medlemene er ett- eller flerårige planter.  Hvite stjerneforma blomster. De fem kronbladene er delt slik at de ser ut som ti. Tre grifler. Kapselen sprekker opp med seks fliker. Tretten arter vokser i Norge. 
De vokser i skog, beitemark og eng eller på næringsfattig grunn opp til 1.050 moh. Den er opprinnelig i Eurasia  og er innført i Nord-Amerika. 

Gresstjerneblom kjennes på den nesten bladløse øvre stilken, den sterke forgreningen, de knapt synlige begerbladene, og den store vinkelen mellom forgrenede stilker.
Planten har relativt smale lansett- til hjerteformede blader, og tynn stengel. Det er ørsmå, spisse øreblad ved hvert stilkdeling, og planten har nesten bare blader på den nedre halvdelen.
Kronbladene og begerbladene rundt dem er omtrent like lange. Blomstene har fem spaltede, hvite kronblader som kan se ut som ti smale kronblad. Det sitter gjerne flere (2-4) enslige blomster på hver stilk – en blomst på hver forgrening. Kilde
Blomstene på bildene vokser mellom gress på tunet i Lia i Telemark.

Plantenavn med endelsen wort på engelsk

Et navn med med wort på slutten er ofte svært gamle. Det gamle engelske ordet var wyrt, fra tysk opprinnelse med kobling til rot. Det ble ofte brukt i navn på urter og planter som hadde medisinsk bruk, den første delen av ordet betegner kroppsdelen der det som skal helbredes befinner seg ... Ved midten av det 17. århundre var ordet wort nærmest ute av daglig bruk. 
Opprinnelsen til ordet kan gå enda lenger tilbake, til et felles ord på engelsk og tysk, til det germanske wurtiz. Wurtiz har også utviklet seg til det moderne tyske ordet Wurzel, som betyr rot. Kilde

1 kommentar:

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!