torsdag 31. oktober 2013

Den hemmelige hagen
I dag lå det en melding til meg på e-post. Boka jeg hadde bestilt  2. november 2012, dvs akkurat ett år sida,  lå leveringsklar hos Adlibris. Jeg hadde glemt hele bestillinga, men boka er dermed ikke mindre velkommen. Se Blomstrende fredag; Hemmelig
Den hemmelige hagen (engelsk The Secret Garden) er en roman av Frances Hodgson Burnett, som ble skrevet i 1909 og utgitt i1911. Den regnes som en av barnelitteraturens klassikere. Romanen handler om den britiske jenta Mary, som vokser opp i India. Etter at foreldrene dør av kolera, blir hun sendt til England for å bli tatt hånd om av sin ukjente og mystiske onkel. På Mistletwaith herregård utforsker hun huset og hagen sammen med fetteren Colin og Dickon, en ung gutt som er flink med alt naturen har å by på. Han hjelper Mary og Colin når de begynner å vokse fram den hemmelige hagen. Et hovedtema er naturens sunne innvirkning på fysisk og mental helse, og naturbarnets overlegenhet framfor det innestengte barnet.
Inspirasjon til denne skal hun ha fått gjennom sin lidenskap for hagestell, ettersom hun rundt århundreskiftet leide et landsted i England. Den hemmelige hagen er en spennende fortelling på mange plan, og viser en forfatter med sans for symbolikk og mytologi, dialog og dramatikk. Kilde 
Romanen ble første gang utgitt på norsk i 1918, under tittelen Den hemmelighetsfulde have. Den har siden blitt utgitt under tittelen Den hemmelige hagen, sist i Torstein Bugge Høverstads oversettelse i 2007.
The Secret Garden har blitt filmatisert / dramatisert flere ganger, sist i 1993 av Agnieszka Holland.Kilde
 Filmen

1 kommentar:

  1. Å den boka får mæ til og minnes barndommen, den brukte æ og lese og æ elsket den boka, æ drømte mæ bort i den hagen :)

    Kanskje æ må bestille den æ og , hadde vært artig og kunne få lest den igjen.

    Lisbeth :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!