mandag 14. oktober 2013

Mandagstema; Feiring, det er høst, fest og tid for å takke

Jeg hadde en liten diskusjon med en elev i dag om hvorvidt høsttakkefester er det samme som Thanksgiving Day. Slike debatter er fruktbare siden lærer og elev har noe divergernde syn på hva dette er, sett ut fra hvilke fag det relateres til. Elevene har lært som det ble sagt, i sin engelskundervisning at Thanskgivingday og høsttakkefest er det samme og at det er en amerikansk skikk som har kommet til Europa. Mens jeg som lærer i kulturhistorie, ser en tydelig sammenheng mellom høsttakkefest i kirkelig tradisjon og gamle hedenske skikker. Vi ble enige om at jeg skulle finne fram informasjon som kan belyse sammenhengen eller mangel på sådann.


Thanksgiving eller Thanksgiving Day, kan oversettes fra engelsk med «takksigelsesdag». Det er en årlig høytids- og festdag som feires flere steder i verden av forskjellige grunner.

I  Canada heter den Thanksgiving Day på engelsk og Action de grâce på fransk.I USA feires Thanksgiving den fjerde torsdagen i november. Opprinnelsen til den amerikanske feiringa begynte med pilegrimsfedrenes første høsttakkefest i 1621. Hele 46 medlemmer av kolonien omkom den første strenge vinteren, men takket være gode råd fra indianeren Squanto som snakket engelsk etter å ha bodd flere år i London, fikk de en fin maisavling på de 80 målene de hadde plantet. De engelske nybyggerne takket Gud for naturens gaver, ifølge tradisjonen sammen med indianerne. Menyen dengang var likevel ikke som i dag: Gresskar ble nok spist, men ikke i pai, for man manglet kveg og hadde derfor ingen melkeprodukter. Og all villfugl ble kalt turkey av nybyggerne, så det er ikke sikkert at det var kalkun de hadde fanget.
Kilde 
Vanligvis serveres det squash, søtpotet, potetmos, "innbakelser av ymse slag", nudler, tranebærsaus, maiskolber eller tilberedt maiskorn (hominy), halve hardkokte egg (deviled egg), grønne bønner, surkål (blant de i Midt-Atlanteren, spesielt Baltimore), erter og gulrøtter, brød, maisbrød (i sør og deler av New England), eller kjeks, kålrabi eller neper, og en salat. Til dessert, ulike paier , spesielt eplepai, kjøttdeig pai, søtpotetkake, gresskarpai, sjokolade eller bløtkake og valnøttpie. I Québec blir tourtiere vanligvis servert sammen med et tradisjonelt innslag av lokal mat. 
Kilde
Som det går fram av teksten, blir det tradisjonelt spist gresskarpai og kalkun på Thanksgiving Day i USA. Noe som umiddelbart får oss til å tenke på halloween.
Halloweenfeiringen som finner sted  31.oktober, er egentlig en europeisk tradisjon, og som delvis er forbundet med høsttakkefesten. I følge de som har greie på dette, er All Hallows' Eve påvirka av keltisk høstfest. 
Kilde
Samhain stammer fra oldirisk "samain" som betyr slutten på sommeren, og høytiden feires den 31. oktober til 1. november.
Ifølge keltisk tradisjon var 1. november den dagen når det keltiske nyåret begynte. Det symboliserte overgangen fra lys til mørke
Kilde

Førkristen tid
Høytidene ble omtalt som forn sidr, altså forfedrenes skikk. Tyngdepunktet i den før-kristne religionen lå i den religiøse praksisen, dvs. i de hellige handlingene, ritualene og dyrkelsen av gudene.
Det andre årlige blótet var høstfesten som var via til fruktbarhetsguden Frøy. Det var takk for gode avlinger.
Blotet markerte samtidig at vinterhalvåret var i gang hos oss her nord og refererer i dag til datoen 14. oktober - med andre ord i dag. I følge Víga-Glúms saga ble det holdt díseblot ved vetrnætr (vinternetter). Folk ønsket da vinteren velkommen og blotet for et godt år. Fester i antikken
De Bacchanalia var romerske festivaler for Bacchus, den gresk-romerske guden for vin, frihet og beruselse. De var basert på det greske Dionysia og de ​​dionysiske mysterier. De kom til Roma c. 200 f.Kr. via de greske koloniene i Sør-Italia, og fra Etruria, Romas nordlige nabo. Som alle mysteriekulter ble Bacchanalia holdt med utgangspunkt i strenge retningslinjer, og innviede fikk taushetsplikt. Det lille som er kjent av kulten og dens ritualer, stammer fra gresk og romersk litteratur, skuespill, statuer og malerier. Vinfestene ble holdt i mars da vinen var lagret og klar. Mens innhøstingen ble feira med 
festivalen, Thesmophoria som ble arrangert for bare kvinner i måneden kalt Pyanopsion (Puanepsion), i Lunisolar av athenerne. Etter vår kalender vil Pyanopsion være i overgangen mellom oktober og november. I antikkens Hellas var dette den tida avlinger av bygg og høsthvete ble 
tatt inn.

Den romerske innhøstingen Cerelia ble feira den 4. oktober hvert år. Ceres var gudinne for korn. Griser og de ​​første fruktene av innhøstingen ble ofret henne under den store høstfesten. De hadde også spill, musikk, sport og parader.

Vinfestivalen Vinalia sies å bli holdt til ære for Jupiter og Venus - og at ho ble påkalt på denne dagen. Det er også hevdet at Venus rådde over drueavlingens vekst. Den Vinalia rustica var den 19. august, før innhøstingen og druepressinga startet. Pomonafestivalen fant  sted 13. august. Pomona var gudinne for frukt, spesielt epler.

Høsttakkefester over hele verden
Kilde
En oppsummering
Kilde

Da slapp jeg å lage et nytt innlegg, for dette må da passe ukas tema!
3 kommentarer:

 1. Här i Sverige skulle jag tro att det är Skördefest som är motsvarande, när vi på hösten firar sommarens skördar, och det är förstås nått helt annat än Thanksgiving!

  SvarSlett
 2. Ja, det finns många anledningar att fira :) Alla är lika bra!

  SvarSlett
 3. Jeg skulle så gjerne lest hele artikkelen din, men siden det er sterkt migrenefremkallende å bryne seg på hvit skrift på mørk bakgrunn får jeg dessverre ikke gjort det.
  Veldig synd, siden begynnelsen virket svært lovende. Skulle ønske du ville vurdere å endre farger.

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!