Til slutt fikk jeg samlet all engeri med tanke på å gå i gang med trinn tre i drivhuset.
1. så
2. fjerne gammel jord
3.vaske
Jeg husker med skrekk og gru i fjor da jeg tømte hele balja med salmiakkvann over en nydelig kelmatis. Den så jeg aldri mer til. Erfaringen gjorde at jeg har kvidd meg til den jobben, men i går i ryddesjauen blant gamle havemagasiner kom jeg over et tips: å vaske med varmt sitronvann.
Det gjaldt å samle sammen hva det var av halve sitroner fra kjøleskapet og rester av litt saft på ei flaske. Da jeg lette etter en svamt i skapet, kom jeg over en som faren min hadde kjøpt og aldri brukt, helt uåpna lå den der og venta på å bli tatt i bruk i en passende anledning. Og den var akkurat NÅ.
Svampen er nemlig imprignert med miljøvennlig vaxshampoo! Og godt var det, for det var ikke bare tak og vegger som fikk seg en omgang med såpa - øyer, nese og munn fikk hver sin de også!
I tipset står det at vasken skal avsluttes med en vanndusj fra haveslangen. Det er helt umulig. For jeg som hadde gleda meg til en vår og sommer uten bæring av vann til drivhuset - siden jeg på sensommeren fikk vaktmesteren til å legge rør fra kjelleren og kran på utsiden av huset mot haven, må fremdeles bære. Det er ikke usundt, men et skår i gleden! Årsaken er denne:
Han har lovet å komme og reparere, men han kom ikke når han skulle, og jeg bærer fremdeles!
Under: Tomatplantene satt på vent mens vasking pågår.
Skylling av drivhuset får også vente, nå er det i alle fall nesten 100% rent (rakk ikke opp til taket bak vinstokken, fiken-, aprikose- og ferskentreet).
Så er det å få fylt benkene med ny jord, få reparert vannrøret, satt på plass vanningssystemet og satt ned tomatplantene. Drivhus er ikke for latsabber!
Gode råd:
* Jorda skal byttes ut hvert annet år for å unngå sjukdommer og jordtrøtthet
* Ikke plante for tett. Jeg vil kun ha åtte tomtplanter i år
* Luft ofte med åpen dør. Plantene trives ikke i høyere temperaturer enn 30 °
* Vann ofte, gjerne om morgenen
* Gjødsle jevnt. Min nesleblanding er ferdig om en ukes tid!