mandag 25. april 2011

Hule stengler

.Hva er fordelen med at noen planter som påskeliljer og lupiner har hul stilk?

Rask vekst gir hul stilk
Hurtigvoksende planter som lager blomster, har ofte hul stilk. De trenger nemlig flere sukkerstoffer enn de kan rekke å danne i denne perioden. Derfor blir margcellene midt i stilken brutt ned.

Stilken fungerer også uten marg. Silvevet og vedvevet ordner frakta av vann og næringsstoffer.

Blomstrende planter har stilker som består av forskjellige vevstyper. Ytterst ligger lagene som beskytter planta mot vanntap, og som inneholder fibre som bidrar til å gi planta mekanisk styrke. Lenger inne finner vil silvevet (phloem) og vedvevet (xylem) som tar seg av transporten av vann og mineraler og sukkeret som er danna i fotosyntesen. Innerst finner vi margen som i mange planter er myk og svampaktig. Margen fungerer som et lager. Hvis planta i en periode danner flere sukkerstoffer i fotosyntesen enn den trenger, er det i margen overskuddet blir lagra.
Og i motsatt fall: Hvis planta i en periode må vokse så raskt at det krever mer sukker enn den kan danne, brytes margcellene ned slik at inneholdet av sukkerstoffer der blir transportert til de delene av planta der veksten foregår. Når planter setter knopper, skjer det ofte ved rask vekst. Derfor er det svært alminneligat blomsterstilker er hule.
Hulrommet spiller nesten ingen rolle for stilkens styrke og påvirker heller ikke dens evne til å frakte vann og næring. Det skjer jo i silvevet og vedvevet som blir stående sammen med de ytterste lagene av stilken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.