fredag 15. april 2011

Elne i morgengry

.
MorgenstellMed en beliggenhet ca 4 km fra sjøen og ved foten av Pyreneene, har byen en unik plassering og et særegent miljø. Det er den viktigste byen i kantonenen med 6500 innbyggere. Gjennom Elne gikk en av de få landeveiene i antikken mellom den iberiske halvøya, Middelhavet og Gallia.


Katedralen ble innviet i 1069. I 1285 under Aragons korstog, plyndret franske tropper byen og massakrerte innbyggerne som hadde søkt tilflukt i katedralen. Elne ble i det sjette århundre sete for bispedømmet.


Fersken og aprikostrærne var nettopp blomstra av. Epler og pæretrær var i ferd med å overta landskapet med sin blomstring ved siden av de ulike prydtrærne som blåregn med vakre lilla blomster.


Det var i dette huset jeg bodde. Gatene var så trange at naboene nesten kunne vanne blomstene på balkongene til hverandre, se naboens TV fra sine egne stuer og bli forstyrret i nattesøvnen av en annen manns snorking, og tidlig på morgenen bli vekket av klangen fra alle klokkene rundt omkring. For enkelte kalles dette idyll.


Den eldste delen av byen er bygd på en liten høyde. Rundt den er det vinmarker og oliventrelunder så langt øyet kan se. I det fjerne ligger det hellige fjellet Canigou med snø på toppen langt ut i mai.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.