søndag 3. april 2011

Den gamle borgen Hrad

.Mellom noen av de trange smugene vi den gamle bydelen, er det mulig å skimte byens Hrad.
Slottet står på en fjellknaus som er en del av de små Karpatene ved Donau. Den massive rektangulære bygningen med fire hjørnetårn er bygd på et strategisk sted. I det 9. århundre var det et palass og en basilika her i stedet for det nåværende slottet. Arkitekturen er preget av rekonstruksjoner og utvidelser gjort under renessansen så vel som under styret til Maria Theresia. På midten av det 16. århundre var Bratislava kroningsbyen Stor-Ungarn i 200 år, og slottet ble kongens residens. Samlingene av det ungarske parlamentet fant sted i regjeringssalen, og kroningsjuvelene til de ungarske kongene ble oppbevart i tårnet.
Etter at det kongelige hoffet flytta til slottet i Wien, overtok General Seminaryen, en pedagogisk institusjon, hvor mange fremragende forskere på den tiden studerte, bygningene. Senere ble slottet brukt av hæren, og det brant ned i 1811. Gjenoppbygging startet på sekstitallet. Bratislavas slott er  nå et  nasjonalt kulturmonument.


Maria Theresia var regjerende erkehertuginne av Østerrike, dronning av Ungarn, dronning av Böhmen, og statsoverhode av en rekke andre områder. Gjennom sitt ekteskap med den tysk-romerske keiser Frans I Stefan ble hun dessuten tiltalt som keiserinne. Hun var en av de mektigste herskere i Europa i sin levetid. Hos sin egen befolkning var hun veldig populær, blant annet på grunn av den liberale innenrikspolitikken hun førte.
Ekteskapet mellom Maria Teresia og Frans Stefan var hjertelig og velsignet med 16 barn. Frans Stefan døde i 1765, og Maria Teresia gikk fra denne dag og resten av livet kun kledd i svart.

Kilde: Wikipedia


Utsikt over byen fra borgen!
1 kommentar:

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!