torsdag 5. mars 2020

Frøya


Akvarell av Arijana, 1KDAB


Som før nevnt er Frøya en gudinne for kjærlighet og fruktbarhet, og den vakreste og mest vellykkede av gudinnene. Ho er beskytter avlinger, graviditet og fødsler, ho er symbolet på sensualitet og ble etterspurt i spørsmål om kjærlighet. Ho er søster til den mannlige fruktbarhetsguden Frøy. Ho elsker musikk, vår og blomster, og er spesielt glad i alvene (feene). 
Frøya bistår i kamp og er den mest ettertrakta av de hvite væpnede kvinnene. Ho har en spesiell avtale med Odin, for de deler de heltedøde seg imellom på slagmarken. Halvparten bor evig i Odins sal, og halvparten i Frøyas hall Sessrumnir- og Frøya er den første av de to til å velge.Ho er krigsgudinne så vel som -  dødsgudinne.
Dermed regnes Frøya til å være en av de fremste gudinnene blant vanene. Frøya var den vakreste av åsynjene, tatt opp blant æsene under fredspakten etter Vanekrigen.

Slik det passer en gudinne, eier Frøya kraftig magisk utstyr. I likhet med Frigg har ho en falkeham som når den blir trukket over skuldrene hennes, tar Frøya formen av en rovfugl. Dette gir også en nyttig forkledning når det er nødvendig - viktig for en gudinne som umiddelbart blir gjenkjent.
Dette fikk jeg ikke med meg i tegnefilmen min om Frøya:
Frøyas mest fantastiske smykke er et halskjede (eller muligens et juvelbelte), kalt Brisingamen. Det ble laget av fire dverger, og er utrolig vakkert. Frøya ønska seg smykket så veldig at ho gikk med på å tilbringe en natt i armene på hver av dvergene som betaling. Dette var en rettferdig kompensasjon i gudinnenes øyne, for ettersom halskjedet var det fineste av alle ting dvergene kunne smi, det absolutte beviset på hvor dyktige de var. Så hvorfor ikke betale dem tilbake med like dyrebar og guddommelig kjærlighetkunst?

Frøya ønsket alltid å gi kjærlighet fordomsfritt. Hennes skjønnhet og yndighet vakte også ofte oppmerksomheten til dem ho ikke hadde noe til overs for, for eksempel kjempen som tilbød seg å bygge en ugjennomtrengelig forsvarsmur rundt Asgard, gudenes bolig, i bytte mot å få Frøya til kone. Gudinnen visste opprinnelig ingenting om denne avtalen, men etter en stund kom det henne for øre, og jo mer rasende Frøya ble over å være en brikke i et spill, jo høyere vokste muren. Gudene ble redde for å miste Frøya, og de ble mer og mer urolige inntil Loke som hadde oppfordra til avtalen, ble tvunget til å utnytte sine magiske evner til det fulle.

Tre dyr er assosiert med Frøya. Ho blir dratt rundt i en vogn av to katter. Kattenes vakre utseende og hang til kjæling, minner om den ene siden av gudinnens personlighet.
De to andre dyrene er direkte symboler på seksualitet og styrke. Hennes gullbustede villsvin heter Hildisvini, og minner om hennes rolle som mottaker av de heroiske døde. Villsvinens ville og listige natur var ansett. Det andre dyret er hoppa, assosiert med natta, uhemmet seksualitet og farlig magisk kraft. Å "ri på nattmergen" betydde da, som nå, å ha dårlige drømmer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.