søndag 8. mars 2020

Eke



Fredag formiddag tok jeg en tur ned til øya Isegran der det er et sjøfartssenter. Elva var rolig, ikke et vindpust i lufta og sola var i ferd meg å bryte gjennom skydekket. 
Fortøyd til ei lita brygge, lå den game ferja. På den andre siden kan barndomshjemmet mitt skimtes mellom murhusene i første rekke. Kilde
Etymologi

Pram (Norr: prámr) antakelig er et gammelt lånord som stammer fra det gammelslaviske uttrykket pramu, som ganske enkelt betyr båt. Det menes avledet av et indogermansk pormo til indogermansk per, som betyr å sette over synonymt med ferje.


Tunejolla 
Som båttype er denne en enestående båten videreutvikla fra den alminnelige båttypen eike med spiss forstavn, et akterspeil og flat bunn med eller uten kjøl. Båtbyggeren Einar Skaar som tilhørte en aktiv båtbyggerslekt i Østfold, videreførte tradisjonen med å tenke nytt og oppfant en ny variant av eika som ble kalt «eke» av østfoldingene. Kilde



På senteret tar de vare på de gamle ekene. De lager til og med nye. 
En gammel, medtatt utgave har fått stå på land for at barn kan leke i den.


"Alle ekene var i vinteropplag" kanskje i påvente av litt renovering, enten under pressening eller åpent skjul.



Pram er en tilnærmet flatbunnet robåt fraktefartøy) uten kjøl og med tverr akterspeil. Typen er gruntgående og egner seg godt til ferdsel på grunt vann, både i sjøen og i innsjøer og på elever. Typen må ikke forveksles med den firkantede lørja.
Det er mulig prammen er en videreutvikling fra stokkebåten, som var en uthula trestokk. På en del av de stokkebåtene som er funnet og undersøkt, er det en rekke små hull langs øvre delen av hver side. Det betyr antakelig at det har vært festet en bordgang oppå hver av sidene slik at disse ble høyere. Dessuten har en del av de stokkebåtrestene som er funnet, tverrplater foran og bak, som speil.
Som tradisjonelle trebåter flest var prammene opprinnelig en alt-mulig-båt, brukt til all slags frakt, ferdsel og fiske. Mens de fleste andre tradisjonelle, åpne trebåter nå for tiden nesten utelukkende brukes i fritidssammenheng og i kulturvernarbeid, blir prammene fortsatt brukt som alt-mulig-båter.
Ved siden av å være alt-mulig-båt, ble prammer også tidligere gjerne brukt som skipsbåt på større skuter og skip. I dag er de også brukt som motorbåt med påhengsmotor satt på akterspeilet, som gjerne har fått påmontert en ekstra festeplate.
I Østfold brukes ordet eike eller eke om pram. Dette har forbindelse bakover til stokkebåten som kunne være en uthula eikestokk.Kilde


Isegran er et idyllisk sted midt i Glommas utløp. Her blomstrer krokusen på bakkene blant gamle, historiske bygninger. Det er vår! Og snart båtpuss og sjøliv.


Nøkledypet vil fylles opp med småbåter, nå for det meste alt annet enn eker. For mange år sida lå pappas eke fortøyd helt til venstre i bildet.
Mange fine minner med faren min sammen med sønnene mine på fisketur i eka!



13 kommentarer:

  1. Det er vårstemning over innlegget ditt :) Noe idyllisk med gamle båter! Gratulerer med kvinnedagen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisann, nettopp - og takk det samme til deg ;:OD)

      Slett
  2. Me agrada mucho conocer tu región de la que a nivel turístico se conoce poco
    Cariños desde Argentina

    SvarSlett
  3. Heisann, så hyggelig. Jeg bor i et område med få høye fjell som ofte vises på turistbrosjyrer om Norge. Jeg bor i lavlandet ved kysten, havet rett ut, mange øyer og lav trehusbebyggelse. Se etiketten "Gamlebyen" for flere bilder. Ha en fin dag ;:OD)

    SvarSlett
  4. Vakkert - jeg tenker på ferie og sommer når jeg ser båtener, jeg bor langt fra havet. Takk for
    vakre bilder ... vakre minner som du viser.
    Vi har også første krokus i hagen og snøklokke.
    I dag vi tok en tur til nasjonalparken - en fin dag. Ha en fin uke.

    SvarSlett
  5. Såååå många ekor du har hittat, de flesta i behov av omfattande reparation skulle jag vilja säga. Men som fotoobjekt är ju gamla, ruttna båtar perfekt, så även i det här fallet.

    SvarSlett
  6. Fina bilder på dessa gamla ekor och roligt att få veta mer om dem. Just ordet eka, i betydelsen båt har jag också med och lite lika är det på norsk och svensk.
    Ha det gott!

    SvarSlett
  7. Så vackra foton! Mycket trevligt för gemsweeklyphotochallenge! Detaljerna om träbåten på den fjärde bilden är riktigt bra! Hilsen Julie från Tyskland

    SvarSlett
  8. Visst är det märkligt att gamla medfarna båtar kan vara så vackra! Det är en rad jättefina ekor du visar!
    Ha det gott!

    SvarSlett
  9. Så flott innlegg. Tusen takk.
    Hilsen Tove/fargeneforteller

    SvarSlett
  10. Så fina bilder på de gamla båtarna. Kom att tänka på att en förskola i mitt område också har en gammal eka stående, som barnen kan leka i.

    SvarSlett
  11. Ekor som gjort sitt, gillar den första med hytt.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.