mandag 9. desember 2019

Under mistelteinenFinnes det noen vakrere krans?


Kanskje jeg skal ha en misteltein i den gamle, lille kassa!

Mistelteinen blomstrer formelig i norrøn mytologi:
Æsene moret seg etter å skyte etter Balder, og de kunne gjøre det med ro fordi Frigg, Odins kone, hadde fått alle ting i verden, brann, vann, jern, stein, jord, trær, sykdommer, fugler og edderkopper til å sverge at de ikke ville skade Balder. Imidlertid var det en liten urt hun hadde glemt, misteltein som vokste vest for Valhal. Det oppdaget den onde jotnen, Loke. Han tok en gren av misteltein og spikka en pil, så gikk han til Hooder, Balders blinde bror som han spurte om ville være med i skytingen. Guden Balder faller død om da han skyter sitt første skudd. 
Våre gamle skribenter Snorre i den yngre Edda og forfatteren av den eldre Edda, beskriver mistelteinen som en plante som vokser i jord. Det gjør den jo ikke. Mistelteinen var en mye brukt medisinplante mot det meste.
Den trives dessuten på linn, lønn, rogn og asal, mf. Misteltein er fredet, det er altså strengt forbudt å plukke mistelteingrener eller fjerne vertskapstreet.

Hele denne historie virker veldig usannsynlig, fordi det er umulig å spikke en pil av misteltein. Først når man vet at mistelteinen inneholder gift, blir det litt mening i sagnet.

GAMLE SKIKKE - OVERTRO OG MYTOLOGI:

De keltiske prestene - druiderne - tok sjette dag etter nymåne i det nye året på seg sine hvite kjortler og gikk ut for å høste misteltein som vokste i trekronene.
En klatra opp og skar mistelteinen ned med en gullsag, mens de andre sto og holdt et stort hvit klede som fanga planten. Den  måtte for all del ikke røre jorda.
Druiderne brukte mistelteinen til framstilling av medisin, nærmest en universaldrikk, som virka mot nesten alle sykdommer.
Lenge så man på mistelteinen som lykkeplante. På grunn av sagn og myter ble den av kirken betrakta som hedensk, og var derfor forbudt i kirker.

Mistelteinen har også vært brukt som tryllemiddel. Hvis den ble lagt i skjeftet på et gevær, unngår jegeren den trolldommen at ikke et eneste skudd rammer offeret.Andre søndag i advent med mistetein og nellik i den lille, gamle kassa fra innlegget Kassa.

2 kommentarer:

  1. Koselig med misteltein til jul, har hatt det de siste årene, men i år tror jeg ikke det blir noe. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
  2. Spennende! Det er alltid noe å lære hos deg.
    Hilsen Tove/fargeneforteller

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.