lørdag 14. desember 2019

Julekakeraid, Tyrkia og årets julekonsert for de små



Det tyrkiske navnet for dette brødet er paskalya çöreği (paskalya er det tyrkiske ordet for påske). Tyrkiske oppskrifter inkluderer egg i deigen, i stedet for å presse det inn i deigen som pynt.  Noen oppskrifter erstatter en nøytral olje, for eksempel solsikkeolje, og margarin i stedet for melk og smør. 
Deigen kan krydres med appelsinskall, vanilje, mahlep og mandler i flak.
Mahlab eller Mahalab, Mahleb eller Mahaleb, er kimen fra mahalebkirsebærplantens stein. I det arabiske, tyrkiske og i det greske kjøkken er Mahlab i århundret vært benyttet som krydder og bakverktilbehør med sursøtlig og nøtteaktig smak. 
Brødet kan glaseres med en sirup laget av honning, appelsinjuice og hakka mandler. 


Tyrkisk kreolsk julekake
Den er så fuktig og så full av frukt at det er mer en pudding enn en tradisjonell kake, og den serveres gjerne til julemiddagen med kremfløte.
Det viktigste er å bløte frukten i sprit og krydder så lenge som mulig. 
Denne kaka trenger ikke så lang tid å modnes som vanlige julekaker.

Den tørkede frukt- og nøtteblandingen skal veie 750 gram, og du kan bruke stort sett hva du vil, så lenge det er mye mer frukt enn nøtter, og du hakker opp noen større tørket frukt som svisker og aprikoser.


Frukt og krydderblanding 1oz= 28,5 gram

230 gram tørkede tyttebær eller tranebær
230 gram sultanas
115 gram blandet skall (hvis du ikke kan få blandet skall, tilsett ekstra 55 gram av både nøtter og sultanas)
115 gram hakkede nøtter
2 kanelstenger
2 ts vaniljeekstrakt
1 ts nellik
1 ts muskatnøtt
2 ss druemelasse=

Melasse er i utgangspunktet et avfallsprodukt fra sukkerindustrien. Det er en brun tyktflytende væske som blir igjen når sukkeret er utvunnet fra kilden — i dette tilfellet druer. Melasse gir en dypere og mer nøtteaktig sødme i baksten enn vanlig sukker/farin. For det andre, så inneholder melasse mye jern og kalsium. Melasse går ofte under det tyrkiske navnet Pekmez. Om du ikke får tak i melasse, så må du gjerne bytte det ut med vanlig sukker/farin. Evt begge deler!
1 ss rennende honning (for å kutte surheten i druemelasse)


En halv flaske rødvin, en skvett Bacardi hvit rum, en teskje angostura bitters hvis du har.
Ha tørket frukt, nøtter og krydder i en kjele og tilsett vin, rum og bitters. Du kan bruke en kombinasjon av rom og konjakk og portvin hvis du foretrekker det som er det i den opprinnelige oppskriften.

Tyrkisk rødvin

La det småkoke i 10 minutter. Når du er avkjølt, hell blandingen i en stor krukke og sett den i kjøleskapet i 24 timer til en uke og rist nå og da. 

Deigen:
230 gram selvhevende mel (kek un= kakemel
2 strøkne spiseskjeer maisstivelse tømmes i et glass og resten fylles med normalt mel. Den tilberedte blanding siktes 6 ganger. Hvis det ikke er spesifisert noe om bakepulver i oppskriften, tilsett en halv teskje per kopp mel. Du kan også legge en klype salt).
230 gram gyldent Demerara-sukker= Demararsukker en en type sukker som opprinnelig vokser ved elven Demerara i Guyana. Sukkeret er kjent for å ha en gyllen farge og være av høy kvalitet.Det er ikke bleka.
230 gram myknet smør
4 egg

Pisk sukkeret og smøret sammen til det er luftig. Tilsett deretter eggene, ett om gangen, slå dem i. Tilsett en spiseskje mel med det siste egget.

Skjær inn melet, og når det hele er blanda, tilsett den gjennomfuktige frukten og rør og rør og rør  - rør litt til! Ha den tjukke blandinga med all frukt og nøtter over i en form kledd med bakepapir.

Stek med 140-150 grader på en lav rist i ovnen, sjekk kaka etter halvannen time og deretter hvert 15. minutt til den er ferdig.

Når kaka er ferdig stekt, la den avkjøle seg i formen, og ta den deretter ut og pakk den godt inn og lagre den et par dager.

http://www.kirazlivillage.com/turkish-creole-christmas-cake/
En annen oppskrift: https://trinesmatblogg.no/recipe/julebrod-tangzhong/

En tredje oppskrift:

Ingredienser
3 egg
3 ss ekstra virgin olivenolje
skall av en hel appelsin
1/2 kopp appelsinjuice (fra ca 1 juice appelsin)
1 ts bakket kassia = Cassia frø kommer fra Cassia eller Jue ming zi, en plante som er innfødt til tropiske strøk.= kanel
1/4 ts malt muskatnøtt
1 ts alkoholfritt rent vaniljeekstrakt
600 g tørkede aprikoser, fiken og rosiner (bruk like store mengder av hver), hakket
1 kopp mandelmel
1 kopp vanlig hvetemel
1/2 kopp valnøtter, lett hakket 
1 ss aprikos syltetøy

Metode
Smør en rund 18-centimeter form eller rektangulær 13 x 23-centimeter  med smuler i en liten mengde olivenolje, og kle den deretter med bakepapir, og la det være litt overheng. Papiret vil feste seg til formen når den er smurt. Forvarm ovnen til 180 ° C.
Visp egg, olje, glød og juice i en stor miksebolle, og rør inn krydder og vaniljeekstrakt.
Grovhakk tørket frukt og tilsett blandingen, sammen med mandelmel, mel og valnøtter. Rør til den er godt blanda, så det ikke er noen klumper av frukt.
Hell blandingen i formen, pakk den ned slik at det ikke er luftlommer. Jevn overflaten med baksiden av en skje. Lag et forsiktig hul i midten for å forhindre at kaken topper seg. Press mandler på toppen i et mønster og stek i 50–55 minutter til de er kokte. Dekk til med folie de siste 10 minuttene for å forhindre rosinene i å steke. 
Ta kaka ut av ovnen, men la den stå i formen i omtrent 30 minutter og avkjøl helt før du skjærer i skiver. Varm syltetøy og pensle det over toppen som en glasur. Oppbevares i en lufttett beholder i opptil 2 uker eller frys. Merk: Kjøling av kaken tørker den ut og bør bare gjøres under fuktige forhold.

Og en fjerde:

Ingredienser
4 ss rom eller konjakk
1 appelsin - skall og juice
600g blandet tørket frukt (sultanas, rosiner, aprikoser, kirsebær, tyttebær)
200g smør, veldig mykt
200g mørkt sukker
4 egg
50g malt mandler
200g vanlig mel
100g pekannøtter eller hele flådde mandler, hakket
100g kandisert skall, hakket
75g krystallisert eller kandisert ingefær, hakket

For dekorasjonen
aprikos syltetøy (varmet og siktet) eller aprikosglasur
kandisert ananas, kandisert angelica, kirsebær (en blanding av rød, grønn og gul hvis du finner dem), krystallisert ingefær

Metode
Ha rom (eller konjakk), appelsinskall og juice og blandet tørket frukt i en bolle og rør om. La det trekke over natten.

Varm ovnen til 170C / 150C vifte. 20 cm form med bakepapir. Pisk smør og sukker sammen til det er lyst og luftig. Visp inn eggene en etter en, skjær inn deretter mandlene og melet. Tilsett en klype salt og ha i den gjennomvåte fruktblandingen (og eventuell gjenværende væske i bollen), sammen med nøtter, kandisert skall og ingefær. Spe blandingen i formen og jevn overflaten.

Stekes i 1 time, skru deretter ovnen ned til 150C / 130C vifte og stek ytterligere 2 timer. Sjekk kaken for å se om den trekker bort fra sidene av formen og føles fast på toppen. Hvis du trenger, fortsett å steke i ytterligere 15 minutter. Avkjøl i formen. Hvis du oppbevarer kaka i formen, pakker den tett først. Fryser i opptil to måneder.


For å dekorere, pensle kaken med aprikos syltetøy (eller glasur) og legg kandisert frukt på toppen. Oppbevares i en forseglet beholder i opptil tre uker.

Nok en oppskrift på tyrkisk JULKAKE

Ingredienser:

* 2 kopper mel
* 1 pakke smør
* 1 kopp vann
* 1 ts natron
* 1 kopp sukker
* 1 ts salt
* 1 kopp brunt sukker
* Sitronsaft
* 4 store egg
* Nøtter
* 1 flaske Brandy
* 2 kopper tørket frukt

Pisk en kopp smør i en stor bolle.
Tilsett en teskje sukker - Pisk igjen.
Knekk 2 egg i bollen og ha i koppen med tørket frukt.
Bland!
Ha i salt, sitronsaft og nøttene. 
Tilsett resten av sukkeret.
Smør forma.

Snu kakebunnen opp ned.

Her er originalen med en humoristisk vri:
http://www.turkishclass.com/forumTitle_36879


4 kommentarer:

  1. Oj, så många goda kakor!! Vem ska man välja?? :) Jag ska läsa igenom recepten en gång till, kanske jag sparar alla!!! Ha en fin lördag :)

    SvarSlett
  2. Heisann! Ja, nå er jeg i gang. Surdeigen skal godgjøre seg i romstemperatur over natta, og noen ingredienser som ikke er i hus, skal kjøpes inn på UMS i morgen tidlig. Turkish delight ble med hjem fra Tyrkia i mengder. Jeg velger de første oppskriftene på både rumensk og tyrkisk julekake/brød.Vi får se hvordan det blir....

    SvarSlett
  3. Deilig... herlig :-)) Hva for vakre oppskifter.
    Jeg elsker å bake. Klem fra meg.
    Og jeg kommer tilbake og å velge og bake.
    Jipp :-)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.