søndag 15. desember 2019

Is



Dette er også et tilbakeblikk. Vanligvis bruker jeg bare nye, upubliserte bilder på utfordringene til Gems of my Life, men på grunn av mangel på is i disse dager, må jeg ty til arkivet. 
Vi bor ved en idyllisk dam, i alle fall var den det fram til vinteren 2013.


På bloggen onsdag 16. januar 2013 skrev jeg med overskriften 
Et trist syn: Dammen er tømt for vann, og isen ligger i store flak hulter i bulter.... som et sammenrast korthus. Her sto ungene i nabolaget på skøyter i forgårs.Det begynte å buldre på ettermiddagen under isen, og det viste seg å være bevegelse i vannet. Ut fra en sprekk i demningen et eller annet sted siver vannet ut. Det er naturlig tilsig og frasig rundt hele dammen, men årsaken til dette kan være en brist i anlegget. Dammen er skapt ved hjelp av en demning mot nord.I dammen bor det salamandre som er en sårbar dyreart. Både storsalamander og småsalamander er oppført på den norske rødlisten over truete arter.

Det ble utført en hastereparasjon som skulle være midlertidig. En stor vold av leire ble anlagt for å stoppe lekkasjen. Dammen ble aldri fylt helt opp igjen med vann. Sist vinter var det kaldt nok noen dager til at ungene tok fram skøytene og lagde bane på isen.
Etter sju år er arbeidet med å få gjort dammen skikkelig i stand, påbegynt. Trær er felt og en ny demning er støpt. Store maskiner og en gjeng arbeidsfolk jobber hver dag. Så til våren er en restaurert dam med rent vann klar for å ta i mot horder av salamandere, frosker, øyenstikkere og ender som så altfor lenge har vært fraværende.



Egentlig burde vi alle ha skrevet om polisene som smelter og skaper store endringer på jorda. Vår eksistens og vårt livsgrunnlag er trua, men få ansvarlige politikere ser ut til å ta det på alvor. Handlingslammelse preger en flokk regjeringsmedlemmer som tar mer hensyn til markedskrefter og egne posisjoner framfor tiltak til felles beste for jordas befolkning. Det er skammelig og skremmende. Vi, jeg inkludert, trenger forbud og påbud for å regulere og minske forbruket av skadelige stoffer. Frivillighet og egne initiativ er ikke nok. Min flykvote er brukt opp for lang tid framover!



Nasjonalt er heller ikke viljen til å gjøre en endring, stor nok! Vi er verstinger på bruk av plastposer, vi bruker milliarder på ny flyplass i den såre fjellheimen. "Det betyr lite i den store sammenhengen," sier eierne. Dårlig forbilde av en nasjon for det enkelte individet.



11 kommentarer:

  1. Når jeg har lest dette så tenker jeg; Is legger seg, is smälter. Du nevner også klimaforandringer, de politisk krefter eller er det "ukrefter". Sammenheng, årsak, virkning og tilltak har mange sider. Den der tykke isen i hulter til bulter har likevel sin vakkre form.

    SvarSlett
  2. Brukar också lägga upp nytagna foton till temat, men isen lyser med sin frånvaro även här. Isblocken är mäktiga och tjocka, men anledningen att de ligger där huller som buller är ju trist, väldigt trist. Att salamandrar klarar sig i denna kyla eller på dina breddgrader var otippat. Trodde att de överlevde bara i rejäl värme.
    Å COP25 konferensen i Madrid var nog ett väldigt dåligt skämt. Och så typiskt att de största miljöbovarna (USA och Kina) har den attityden de har...

    SvarSlett
  3. Tråkigt att det blivit så med er damm. Miljökrisen oroar verkligen. Inte verkar det bli bättre heller.

    SvarSlett
  4. Ett fint och tänkvärt inlägg om is och klimat!
    Här har vi inte ett spår av is eller snö trots att halva december månad har gått. Det regnar och regnar, bra för grundvattnet men ack så tråkigt!
    Ha det gott och GOD JUL!

    SvarSlett
  5. Vilket fint och tänkvärt inlägg med vackra bilder. Likadant är det här. Isen lyser med sin frånvaro så jag har också med gamla bilder denna vecka. Väldigt trist det som hänt med dammen. Spännande och intressant att salamandern överlever.
    Passar också på att önska dig en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År.

    SvarSlett
  6. Det är vackert med is. Så synd att det blir förstört. Önskar dig en fin julhelg.

    SvarSlett
  7. Oj vilka isbilder du tagit- dramatik i bilderna. God Jul & Gott Nytt År!

    SvarSlett
  8. Om jag förstått dig rätt, så har arbetet med dammen börjat?? Det vore ju underbart speciellt med tanke på salamandrarna, vi måste vara rädd om vår natur, både vad gäller djur och växter! Det är skrämmande att dom som bestämmer inte verkar ta det på allvar....

    SvarSlett
  9. Det var bland de mera dramatiska isfoton jag sett! Som om ett stort fartyg kört igenom isen och fått den att ge upp i stora flak. Fantastiska foton, men jag förstår att det var sorgligt samtidigt God Jul till dig

    SvarSlett
  10. Flotte isbilder.
    Eg ynskjer deg god jul !
    Helsing Anne-Mari

    SvarSlett
  11. Intressant och tänkvärt inlägg. Fina isbilder också!
    Ingrid som önskar dig ett Gott Nytt År.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.