lørdag 16. mars 2019

Crimson, en gammel rødfarve



Crimson ble laga av de tørkede kroppene til skjoldlus kalt kermes som lever i landene rundt Middelhavet. Kermesfarvestoffer er blitt funnet på omslag i graver fra området rundt byen York. Bruken tok slutt da det viste seg at farvestoffet fra cochenille hadde samme egenskaper med bedre kvalitet og farveintensitet. Dessuten trengtes det ti til tolv ganger så mye kermes å produsere samme effekt som den cochenille ga.
Carmine er navnet på farvestoffet laga av de tørkede kroppene til den kvinnelige cochenillen, til tross for at navnet crimson noen ganger er brukt på disse farvestoffene også. Cochenille ser ut til å ha kommet til Europa under erobringen av Mexico med spanjoren Hernán Cortés, og navnet "karmin" er hentet fra fransk karmin. Det ble først beskrevet av Pietro Andrea Mattioli i 1549. Pigmentet kalles også cochenille etter det insektet.

Alizarin er et pigment som først ble syntetisert i 1868 av de tyske kjemikerne Carl Gräbe og Carl Liebermann, og erstattet det naturlige pigmentstoffet. Alizarin Crimson er et farvestoff bundet til alum. Pigmentet blandes med oker, sienna og umber. Det er ikke helt farveekte.
Alizarin erstattet krapp som tidligere var brukt i tekstilindustrien til å farve tøy.

Crimsonvalører

Etymologi
Ordet Crimson er registrert på engelsk siden 1400, og tidligere former inkluderer cremesin, crymysyn og cramoysin (se cramoisy, en crimson klut). 
Det kommer fra et gammelt latinsk navn, cremesinus (også kermesinus eller carmesinus). En forkortet form av carmesinus på latinsk er carminus, hvorav karmin kommer. Det kan spores tilbake til arabisk, qermez ("rød"), tyrkisk kırmızı og mange andre språk, f.eks tysk karmesin, italiensk cremisi, fransk cramoisi, portugisisk carmesim, etc. (via latin). 
Den opprinnelige kilden kan være sanskrit कृमिज kṛmi-jā som betyr "orm-laget". 

Andre kognitiver inkluderer den persiske qermez (eller ghermez) "rød", gammelslavisk čruminu, arkaisk russisk чермный (čermnyj) og serbo-kroatisk crven "rød". Jfr også vermilion.

https://en.wikipedia.org/wiki/Crimson

1 kommentar:

  1. Artig å lese.
    Eg visste ikkje at det er namnet på fargen som har gitt namnet til den fine lilja i hagen min, Crimson Pirate. Visst du vil sjå den kan du søke på namnet i bloggen min.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.