torsdag 20. februar 2014

Vikingene som satte nesa østover


Universitetsbiblioteket i Oslo

Gamle arabiske skrifter beskriver skitne vikinger
De er de skitneste av alle Allahs skapninger: De renser seg ikke etter avføring eller urinering, og de vasker seg ikke når de er urene etter samleie. De vasker ikke engang hendene etter maten. 
Tyrkere er en etnisk gruppe som inkluderer folk fra dagens Tyrkia, men også flere andre grupper. De nedstammer fra altaerne, den samme gruppen som mongolene kommer fra.
-Tyrkerne, og særlig khazarer og bulgarere, var de dominerende kreftene i området da ruserne ankom. Tekstene viser først og fremst hvor mektige tyrkerne var - det var ikke bare for ruserne å komme inn med sverdet svingende og ta over, sier historikeren.
Den nevnte forfatteren Ahmad ibn Fadlan følte ikke bare vemmelse over de langveisfarende nordboerne de møtte, viser et annet tekstutdrag fra hans nedtegnelser:
Jeg har aldri sett en mer perfekt fysikk enn deres - de er som palmetrær, lyse og rødmussede og går verken med tunika eller kaftan.
Våre forfedres hygiene var forfatteren imidlertid langt mer skeptisk til:
ibn Fadlan beskriver også et begravelsesrite som har mange klare likhetstrekk til norrøne ritualer fra Skandinavia, men som antagelig har føltes noe fremmede for en muslimsk akademiker:
Om det er en rik man, samler de opp eiendelene hans og deler dem opp i tre deler, en tredjedel til husholdningen hans, en tredjedel som skal brukes til å lage tøy han kan begraves i, og en tredjedel som de bruker til å fermentere alkohol som de drikker den dagen hans slavejente tar livet av seg selv og brennes sammen med sin herre.
Samtidige arabiske skildringer
At vikingene reiste mot øst er ingen nyhet. Imidlertid har både historikerne og arkeologene færre kilder som forteller om de reisene. Her til lands er reisene beskrevet skriftlig først mange år etter at reisevirksomheten opphørte. Slike tekster er vanskelige å stole på som historisk kildemateriale. Kilde
Var vikingene i Kappadokia?


Illustrasjon til en artikkel i Aftenposten

Hej, är kommer lite info från en kollega till mig. Vänliga hälsningar, Anne Karahan
---------- Vidarebefordrat meddelande ----------
Från: "Fedir Androshchuk" <aeifor@gmail.com>
Datum: 27 jan 2014 13:38
Ämne: Re: Var vikingene i Kappadokia?
Till: "Anne Karahan" <anne.karahan@gmail.com>
Kopia: 

Hej Anne,
Det finns inga direkta bevis om vikingar i Kappadokien men med tanke på stationerade där militära regementen, viktiga kommunikationer och närliggande gräns är det rimlig att förmoda att en del väringar besökte landet eller åtminstone passerade med kejserlig arme på väg mot Kilikien och Syrien. Annars Paflagonia, Trabzon och Kilikinien är de områdena som nämnds i grekiska skriftliga källor i sammanhang med vikingarnas anfall (Amasra) eller väringarnas vistelse (Trabzon, Tarsus).    

Hälstningar, F

Letters on a Viking av Ahmad ibn Fadlan


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.