lørdag 15. februar 2014

I kjølvannet av kunsten å drikke vin





Til tross for at jeg gjerne vil bli god på vin, har jeg nok ikke hatt stort nok ønkse om å bli det. Ett kort kurs, ga smaken på mer viten, men nei - det ble med det.
Men bør jeg lære meg det, for tanken på å importere vin har streifa meg, og da gjelder det å få snusen og smaken på det beste tønnene har å by på.
Det skal feires bryllup i familien til sommeren, og det hadde vært spesielt å kunne servere fra egen import.
På programmet i Tyrkia står besøk på en vingård. Kanskje det blir treff!
Helt siden oldtiden er det blitt dyrka vin (sarap) i Kappadokia og Thrakia. Hvitvinene (beyaz) er nok de beste kvalitativt sett, men heller ikke rødvinene (kurmizi) og rosévinene (roze) er å forakte. Fritt sitert fra reisehåndboka.

Det viktigste:

Farven sier ikke noe om kvaliteten på vinen!
Snurr litt på glasset for å få frigjøre aromaene. Lukt ikke for lenge!
* Ta en god slurk, og la vinen bevege seg rundt i hele munnhulen i 4-5 sekunder.
* Smatt godt på ettersmaken!

Gode viner har lang ettersmak...


Først se, så lukte, smake og til slutt smatte. Dette er oppskriften for å smake vin.
Fra Tollvesenets sider: 

Beregning av avgift
Dette må du betale ved import av alkohol
alkoholavgift
emballasjeavgift
frakt
merverdiavgift
i noen tilfeller toll
eventuelt fortollingsgebyrer til speditør/deklarant (f.eks Posten) etter deres satser
Alkoholavgift
For å regne ut alkoholavgiften må du vite alkoholstyrken på drikken du ønsker å innføre. Det er fem forskjellige avgiftssatser:
Avgiftssatser for alkoholavgiften
Alkoholholdig drikk
Volumprosent alkohol

Vin og sterkøl
over 4,7 t.o.m. 22,0
4,46 pr. volumprosent og liter

Merverdiavgift
Merverdiavgiften på alkohol er 25 prosent av den totale summen når du legger sammen
varens pris +
eventuell toll og andre avgifter +
frakt +
eventuell forsikring +
eventuelle gebyrer, provisjoner eller lignende.

Så da gjenstår det å se om det vil bli servert vin fra flasker med egen etikett på den store dagen!

Om drikkeskikker

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.