søndag 16. februar 2014

Muski-stammen


Av hele 25 stammer på lista valgte jeg tilfeldigvis den rette for et innlegg denne dagen: μόσχοι

Rundt 2000 f.Kr. erobra grupper som kom fra Europa over Kakasus, områder i Kappadokia. De danna et imperium sammen med innfødte som hadde et språk av indo-europeisk opprinnelse. Armenerne skal ifølge Diakonoff ha spredt indo-europeisk språk østover til Anatolia. Imperiet kolapsa rundt 1200 da et frygisk folk fra Balkan angrep befolkningen. Rester av dette hettitiske riket finnes i de fleste gravhaugene i Kappadokia. Frygerne etablerte det post-hettittiske riket i Kappadokia.
Mushki-folket (muski, georgisk: მუშქები, mushkebi) var et jernalderfolk fra Anatolia, kjent fra assyriske kilder. De omtales ikke i hettittiske skrifter. Flere forfattere har koblet dem sammen med moschoi (mόσχοι) på grunn av greske kilder, og den georgiske stammen Meskhi.  

Begge gruppene kaltes Muski i de assyriske kildene (Diakonoff 1984:115 ), en gruppe holdt til fra 1100 til 1000-tallet f. Kr. nær samløpet av elvene Arsanias og Eufrat ("østlige Mushki "), og den andre fra 900-800-tallet bodde i Kappadokia og Kilikia ("vestlige Mushki "). Assyriske kilder identifisere den vestlige folkegruppa, mushki, med frygerne, mens greske kilder skiller klart mellom frygierne og moschoi.
Assyriske kilder fra år 900 f.Kr. snakker om kong Mita av Mushki, identifisert som kong Midas av Frygia. Midas er navnet på minst tre medlemmer av kongehuset i Frygia.
Skille mellom østlige og vestlige mushkigrupper er ikke bombastisk for det er antatt at det har vært en migrasjon, i det minste av en del, av det østlige mushki-folket som snakket et georgisk, armensk eller anatolisk idiom, til Silicia i løpet av 1100 til 900-tallet.
På leirtavler med kileskrift kan vi lese at assyriske kjøpmenn måtte betale skatt for varene de solgte.10% veiavgift til høvdingen, 30% gikk til lokalbefolkningen og 5% skatt til de anatoliske kongene. De samme tavlene kan fortelle oss at assyriske kjøpmenn noen ganger fikk gifte seg med anatoliske kvinner, og ekteskapsavtalene inneholdt klausuler for å beskytte kvinnenes rettigheter overfor sine ektemenn.
Det er funnet skjellet som viser at den tidligste hjernekirurgien (trepanasjon) som er kjent i verden, ble utført på en kvinne i 20-25 alderen ved Asikli Hoyuk.

Folket omvendte seg til  kristendommen. 
Plinius nevner i det første århundre e.Kr. at moscheni er et folk fra sørlige Armenia ("Armenia" strakk seg på den tida sørover og vestover til Middelhavet, på grensen til Kappadokia). 
I bysantinsk historiografi var moschoi et navn som tilsvarte eller ble betrakta som forfedrene til "de fra Kappadokia" (Eusebius ) med sitt hovedste på Mazaca (senere Caesarea Mazaca, nå kalt Kayseri)."Mer å lese og her
og her

2 kommentarer:

  1. Dit må jeg dra engang, ha en flott tur!
    Jeg er snakt pakket og klar, stikker om noen dager!
    Skal bli herlig med vinterferie + noen dager ekstra har jeg tatt pga av den lange flyturen.

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.