lørdag 8. februar 2014

Hulekirker i månelandskap

Overskriften er henta fra Aftenposten 15.september. Vi skal dit om ikke så lenge... og jeg som egentlig aldri ville til Tyrkia fordi det er et land med mangelfull ytringsfrihet og begrensa menneskerettigheter. Likevel drar jeg i kongens fotspor og har store forventninger til hva vi skal oppleve av spennende og tradisjonsrik kultur.
I artikkelen står det: Et geologisk mirakel, et uvirkelig landskap av steiner og klipper i bisarre formasjoner. Göreme-dalen i Kappodokia likner ikke på noe annet sted på jorda!
Hvite vulkanske steinformasjoner stikker opp i landskapet, og assosiasjonene fyker fritt: Steinsopper, falloser, spir, pyramider. En forsteinet skog av kjegleformete klippetårn. Ved solnedgang skinner landskapet i rødt og brunt med mørke skygger mot myke hvite kalksteinsformer som er skapt av vulkanutbrudd og erosjon gjennom tusenvis av år.
I klippene er det tallrike åpninger inn mot små og store rom, hele fjell er gjennomboret av huler i flere etsjer. Her er underjordiske byer, skjulesteder i farlige tider.
Landskapet skjuler tusen års kulturhistorie. Apostelen Paulus vandra gjennom området på sin tredje misjonsreise fra Galatia til Athen. Allerede i det nye testamentet nevnes menigheter i Kappadokia.
Mange kristne gjemte seg her for forfølgelser under de romerske keiserne i vest, fra Nero til Diokletian. Biskop Alexander fra Kappadokia satt ni år i fengsel under den hardhendte keiseren Septimus Severus fram til 211. Da dro Alexander sørover, og han regnes for å være historiens første pilgrim som reiste til Jerusalem for å be ved hellige steder.
De over hundre hulekirkene i området kommer fra den rike "mellom" perioden på 900-1000-tallet. Det er uvirkelig å utforske kirkerom dekorert fra gulv til tak med malerier av Jesus liv og helgenenes liv. Søyler og innvendige kupler er hugd ut i fjellet. Mange av freskomaleriene er forfalt eller rasert, lite restaurert. Det er en unik del av verdensarven som gradvis ble gjenoppdaga på 1900-tallet, og ennå ikke er fullt kartlagt. Den største kirken heter Tokali kilise.
Håper det blir tatt vare på før det er umulig å berge.

http://abelix.hive.no/wordpress/?p=1288
http://aomoi.net/blogg/2009/03/hva-bør-vi-se-i-kappadokia/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.