mandag 24. februar 2014

Mandagstema og NF; Vintersol... i Duenes dal

Jeg har tilbrakt en uke i høylandet midt i Tyrkia, i Kappadikia, med sitt helt spesielle landskap. I store revner på den enorme sletta er løs lavajord, tuff, vaska bort av vind, regn og erosjon gjennom tusenvis av år. Det har skapt underlige formasjoner i fjellet som folk har gravd grotter og underjordiske hus i.
Disse bildene er fra Duenes dal. Jorda er karrig og fattig på næring. Svært få planter lever der naturlig. Derfor holdt folk duer og samla inn skitten deres for å bruke den til gjødsel.
Snart er det fastelaven, og en gammel skikk i Danmark og Tyskland er å pynte trær ute. Treet på bildet er pynta med "Djevelens øye".


Blant alle duene koste også noen småspurv seg.Djevelens øye - ondt skal ondt fordrive

I mange kulturer oppfattes det onde øyet å ha egenskaper som kan forårsake skade, uflaks eller ulykke for dem som får det. Den som gir det bort, kan ha ulike hensikter. Vanligvis er årsaken misunnelse eller at giveren av en eller annen grunn misliker den personen "den hemmelige gaven" er tiltenkt. Det kan sammenliknes med svart magi eller svart seid som seidkvinnene her i Norden en gang utøvde, eller dukkemagi vi kjenner til i andre kulturer, f.eks. den romerske.

Den " onde øyet " er kjent på arabisk som ʿ Ayn al - ḥasūd ( عين الحسود ), på hebraisk som ʿ Ayin HA -RA ʿ ( עַיִן הָרַע ), på kurdisk caw e zar (eye of evil/sykdom), på persisk som chashm zakhm ( چشم زخم øye - forårsaket skade) eller chashm e dårlig (dårlig øye), på tyrkisk som Nazar (Nazar er fra arabisk نظر Nadhar som betyr øye visjon eller syn), på samme måte på urdu / hindi / punjabi ordet Nazar eller Boori Nazar (dårlig øye / utseende) , på amharisk buda , på afghansk Pashto cheshim mora, og også " Nazar ", på gresk som å Mati ( το μάτι ), i spansk som mal de ojo, på italiensk som Malocchio , på portugisisk mau - olhado (« handle for å gi en ond / syk look "), på svensk som " ge onda Ögat " , og i Hawaiian er det kjent som " stinkende øye " eller maka pilau betyr " råtne øyne". 

Betydningen og bruken av det varierer mye mellom ulike kulturer, særlig i Midtøsten. Det vises til flere ganger i oversettelser av Det gamle testamente. Det var en allment utvidet oppfatning av det onde øyet blant mange i Middelhavet og asiatiske stammer og kulturer. Charms og dekorasjoner med øyet er et vanlig syn over hele Tyrkia, Iran og Afghanistan.  

En nazar (tyrkisk: Nazar Boncugu Old Turkic: Gökçe munçuk) er en øye-formet amulett som antas å beskytte mot det onde øyet ("onde øye", fra nazar og "amulett" fra Boncugu). Ordet "nazar" er avledet fra det arabiske نظر, "syn" eller "se". I tyrkisk, kalles det Munçuk. 
I Sentral-Asia, i området Tengrism, hadde folk liknende beskyttelse gjennom gjenstander som hestesko, hvitløk, kors, ulvetann, tørket torn, bly, steiner, men det krystallblå øyet har alltid vært den mest populære. 
Det er et vanlig i Tyrkia, Albania, Hellas, Kypros, Syria, Libanon, Egypt, Armenia, Iran, Afghanistan, Irak og Aserbajdsjan, Øyet nazar blir ofte hengt i hjem, kontorer, biler, på barnas klær eller innlemmet i smykker og pyntegjenstander.
En typisk nazar er laget av håndlaget glass med konsentriske sirkler eller teardropfigurer i mørk blå, hvit, lys blå og svart, noen ganger med en gul/gullkant.

Det stammer fra en tro på at et misunnelig blikk eller blikk vil bringe 
uflaks eller enda verre påføre en forbannelse over mottakeren. 
Øyet bæres i håp om at det vil avverge eventuell uflaks eller onde hensikter. 
Under er den tyrkiske betydningen av hver farve: kilde

Blå - god karma 
Lyseblå - beskyttelse 
Grønn - håp 
Gul - helse 
Orange - lykke 
Rød - kabalah, visdom 
Rosa - ekte kjærlighet 
Fiolet - vennskap 
Brun - balanse 
Khaki - suksess 
Svart - velstand 
Hvit - renhet 
Grå - fred


6 kommentarer:

 1. Fått litt vintersol på sørligere breddegrader, ser jeg :-)
  Skummelt med overtro som tillegger andre mennesker "onde øyne"! Fikk meg forresten en beskyttelsesamulett i Tyrkia i fjor...

  SvarSlett
 2. Et flott innlegg fra en eventyrverden. Var der i februar i fjor, imponerende natur og historie.

  SvarSlett
 3. Så fina bilder!
  http://eztersfoto.blogspot.se/2014/02/mandagstema-vintersol.html

  SvarSlett
 4. Veldig mye interessant du beretter. Ja, overtro er ikke å spøke med! Også flotte bilder.
  Hilsen fra Tove

  SvarSlett
 5. Ett sånt öga fick jag i present en gång. Ett blått, det var ju bra! Och vilka maffiga bilder du tagit, det ser ut som om det är på en annan planet!

  SvarSlett
 6. Enjoyed your photos and the info♪ http://lauriekazmierczak.com/jazzed-up-sunrise/

  SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.