mandag 17. februar 2014

Kong Midas

Midas var i følge gresk mytologi konge av Frygia fra 738 til 696 f. Kr.. Han tok til fange en silen, en av Dionysos ' følgesvenner, og prøvde å presse sannheten om livet ut av han. Svaret var at det beste er aldri å ha blitt født, det nest beste å dø så snart som mulig. For at kong Midas skulle sette silenen fri, krevde han at Dionysos skulle oppfylle et ønske han hadde. Midas ville at alt han rørte ved skulle bli til gull. Maten hans ble også til gull, og derfor ble han døden nær av sult og tørst. Da ba Midas om å bli løst fra avtalen, og han ble "gjort ren" ved å bade i Paktalosfloden der gull fortsatt kan bli vasket ut av sanden. 

I en musikkkonkurranse mellom Apollo og Pan foretrakk Midas Pan. Som straff for sin mangel på dømmekraft ga Apollon ham eselører, fordi dette dyret i antikken ble sett på som helt umusikalsk. Midas skjulte sin synd under en turban, men barbereren hans oppdaget ørene, og klarte ikke å holde på hemmeligheten. Han gikk til et bortgjemt sted, og hvisket inn i et hull i bakken: "King Midas har eselører ". Noen siv som vokste på stedet, gjentok ordene, og dermed ble hemmeligheten kjent over hele landet.

Den italienske maleren Domenichino har skildret scenen i dette utsnittet av en fresko, malt 1616-18 som en del av utsmykingen av Villa Aldobrandini i Frascati nær Rom; freskoen er blitt overført til lerret og befinner seg nå i NG, London.

Les historien
Dette husker jeg, nummer 11, 1957. Mulig det ligger på loftet i en eske!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.