fredag 28. februar 2014

Turan og Turnu med iynx





Jeg fikk litt av et sjokk da jeg kom inn på hotellrommet hvor vi skulle tilbringe den nest siste dagen på turen.
På veggen hang det et maleri av et barn og en dame... til forveksling lik en scene jeg har animert om gudinnen Turan og sønnen hennes som gir fra seg kjærlighetsleketøyet iynx. Det er nesten som om det skulle ha vært en ramme fra en tilsvarende film! Jeg har ikke latt meg inspirere av noe annet motiv eller hatt andre forbilder. Dette er rene tilfeldigheter eller sammentreff som jeg kaller det i arkivet.










Jeg har tidligere en gang opplevd noe av det samme. På en utstilling hang et trykk av en hane. Kunstneren hadde brukt det samme bildet fra et gammelt National Graphic som jeg også hadde brukt som utgangspunkt til en tegning. - og kunstneren var fra Mexico!
Jeg måtte jo bare kjøpe trykket! Se det gamle innlegget...

Blomstrende fredag; Min hemmelighet!





Har jeg noen hemmelighet å dele.... da blir det jo ikke lenger noen hemmelighet!
Tenk om jeg hadde hatt en "Secret garden" bare jeg visste om....der jeg kunne sitte i timevis, bare trekke inn duften av vakre planter, hvile øynene på et teppe av ville blomster, sette meg på en mosegrodd stein, smake røde, saftige markjordbær, speile meg i en froskedam, men det har jeg  -og det er ingen hemmelighet!
Det hadde vært enklere om innslaget bare hadde hatt tittelen "Hemmelighet"! Tenk på hva frø bærer på av hemmeligheter....
Jo, jeg har en hemmelighet .... når jeg tenker meg nøye om.
Jeg besøkte Egypt i oktober 2004 og tok med meg en liten stein hjem som jeg har grav ned på grava til moren min som et symbol på båndene mellom oss - nærmest som jødene legger steiner på gravstøttene til sine kjære.
Hva jeg rissa inn i steinen, får forbli en hemmelighet!


Men jeg ville ikke at min skulle fjernes - derfor gravde jeg den ned! Ingen vet med sikkerhet hvorfor det er blitt tradisjon med småsteiner i stedenfor blomster på de jødiske gravlundene.. ett svar er at steiner er evigvarende, de visner ikke som blomster.


Trofast, omsorg, beskjedenhet

Se tekst og bilde av fioler i høyre marg på bloggen!





torsdag 27. februar 2014

Besøk på en teppefabrikk




Teppene knyttes i både ull på ull, ull på bomull, bomull på bomull og i silke. Over et nydelig utvalg av farvet ullgarn.




Silkelarven spiser bare blad fra morbærtreet.


Nogle overvejelser om hvordan silken kom til Europa
 Af Sascha Mauel ER VAR ENGANG ENkejserinde ved navn Léi Zŭ. Hun varden mytiske Gule Kejser Huáng Dìs gemalinde. En skønnedag, da hun gik tur i kejserens have, satte hun sig under ettræ for at drikke en kop te. Pludselig faldt der en lille, rund dims fratræets krone direkte ned i hendes varme te. Straks den var opblødt,afvikledes der fra den en meget lang og fin, hvid tråd, som Léi Zŭkunne vikle adskillige gange rundt om sin finger …Sådan skildrer en gammel kinesisk fortælling det tilfældige øjeblik,da man opdagede, hvordan en meget tynd, men samtidig stærk silketråd bevares i uskadt tilstand. Træet var et morbærtræ og den lillegenstand var en morbærspinders forpuppede larve, indviklet i en op til1000 meter lang silketråd. Silkeormen omkommer i den hede væske ognår derfor ikke at udklække fra sin kokon. Derved undgår tråden atblive ødelagt, noget som ellers har kendetegnet vild silke i Kina ligesiden 6. årtusinde f. Kr. Opdagelsen siges at være hændt i en højtudviklet senneolitisk kultur i det gamle Kina omkring 2700 f. Kr. – endatering, der støttes af samtidige arkæologiske fund af denne nyesilketype. I omtrent 1500 år kendte kun kineserne hemmeligheden bag denkultiverede silkes fine tråd.. Kilde Les mer!





En kvinne knytter et bønneteppe i silke.





Det var ikke lov å ta bilder i showrommene, men i teltet på utsiden lå et utvalg av tepper fra ulike distrikter i Tyrkia. Det ble ikke salg under dette besøket!




Men sokkene i butikken snek jeg meg til å ta et bilde av. De var strikka på en veldig artig måte.
Kanskje jeg finner en oppskrift et sted...





onsdag 26. februar 2014

På apostlenes stier og tråkk over Taurusfjella




Fjellkjeden i Anatolia ligger der mektig og imponerende før slettelandet på 1000m høyde kommer til syne.



Watery Wednesday; Aspendos










Watery Wednesday ble lukka i 2012, jeg følger visst ikke med!!!


tirsdag 25. februar 2014

Europas mange stammer


Da jeg holdt på med research for stoff til hovedfagsoppgaven min, kom jeg over en bok som tok for seg alle de ulike stammene som har levd i Europa i folkevandringstida. Det er ikke få! Disse var lista opp på en lapp jeg fant under en opprydding i alle papirbunkene som finnes i kriker og kroker.

samater
dakier
massageter
alaner
chunier
geloner
geter
visier
bastarder
sveber
pannonier
neurier
rugier
herler
thüringer
halnier
burgunder
vesi
aliti
bisaliti
procrusti
moschi
katarer
Bojerne
Aiolere
Skyterne
Kimmerne

Gotere,
Gallere,
Frankere,
Vandalene

Kilde: Europas folkevandringer av Lotte Hedager.

nordgermanerne i Skandinavia
østgermanerne øst for Elben (blant annet vandalereburgunderegotere og rugiere)
vestgermanerne lenger vest (blant annet bataverechatterechaukerecheruskere, ubiere, kimbrereteutoneremarkomannere og frankere ).

Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Folkevandringstiden

Vestslaviske stammer på slutten av av 800-tallet



NF; Flowers and macro; Anemones by Aspendos bridge




Anemonene vokser ved den gamle steinbrua ved Aspendos i Tyrkia.
The Anemones are growing by the old stone bridge at Aspendos in Turkey.