Såga fra norrønt Sága, «hun som ser alt», er en av de mange gudinnene eller åsynjer som er nevnt i Den yngre Edda og hvor hun står nest etter Frigg. Hennes hus er Søkkvabekk (fra søkkr eller søkkvi, «en tilstand av tungsinn» som i talemåten liggja í søkk eller í søkkva, skjønt som stedsnavn peker nok navnet på vann eller bekk under bakken).
Annen tydning kan være Sokkvabekkr eller Søkkvabekk som betyr «sokne benker», kanskje et skip.
Svalende bølger stryker over hennes hus. Etter sigende, slik det er nevnt i Eddakvadet Grimnismål skal hun bo der sammen med Odin, og tilfreds drikke av gullbegre. Søkkvabekk nevnes også som et annet navn på Friggs bolig Fensal (eller i flertall Fensaler, «myrsalene») noe som kan tyde på at Såga opprinnelig er Frigg selv. Som selvstendig gudinne er Såga dog ubetydelig i kildene, og det er heller ingen egen myte knyttet til hennes navn. http://no.wikipedia.org/wiki/Såga
Søkkvabekk heiter den fjorde,og der dei svale båror brusar over;der Odin og Sågadrikk alle dagarglade or gullkjeri.
I Skaldskaparmål er Såga i enkelte utgaver nevnt i en liste på 27 åsynjer, men det finnes ingen ytterligere informasjon om henne.
«Den andre er Såga. Ho bur på Søkkvabekk; det er óg ein stor gard."
Gudinnene Såga, Lin, Sjovn, Vår, og Vor må alle betraktes som ansvarlige for særskilte områder i den private sfære og likevel ble det skilt klart mellom dem slik at de på mange måter tilsvarer matrongudinner».
Likheter med Frøya
Peter A Munch mente at det kunne være mulig at Gjevjon (oppfattet som Frøya som 'den som gir'), akkurat som Saga, tilsvarte Odins hustru Frigg.
Det er et meget smukt billede.
SvarSlettDe nordiske guder og andre fortidsguder af den mere menneskelige slags er formentlig forfædre, som har været af stor betydning for deres medmennesker, og som var savnet efter at de døde - og så har man oplevet, at man kunne "tale" med dem, efter at de var døde, så måtte det jo være guder. Efterhånden har man ordnet historierne, og mange guder og gudinder er smeltet sammen.