søndag 23. september 2012

Eplefestivalen på Rove, Hvaler


 


Vi kjøpte ferskpressa rå eplesaft og eplekake, men epler i løs vekt var ikke å oppdrive.
Og jeg som så gjerne ville ha kjøpt en kilo åkerøepler i brun pose.... fra en gammeldags bod!
Eplene var bare på utstilling!
Men vi kunne få kjøpt epletrær og eplemarmelade, eplegele, eplechutney, eplemos og eplemost og hva ellers epler kan brukes til samt eplefat
og eple av tre!Servert:

Eple på grill!

Litt eplehistorikk:
I tillegg til å skildre eplefrukten, har ordet «eple» også blitt brukt om alle slags frukter på flere europeiske språk.Dette har ført til at man har flere epler i historiene våre enn vi strengt tatt har dekning for. Den forbudte frukten som Adam og Eva spiste av kaller man idag gjerne et eple, men det var et granateple, og den gulekveden som sådde splid mellom vakre greske gudinner er også blitt til et stridens eple.

I norrøn mytologi voktet Idun et antall epler som gudene spiste av for å holde seg unge. Epler går også igjen som legende eller drepende frukter blant annet i C.S Lewis romanDrømmen om Narnia og eventyret om Snøhvit. Wilhelm Tell er kjent for å skutt et eple plassert på sønnens hode i to med en pil fra armbrøsten sin. Vitenskapsmannen Isaac  Newton skal ha utviklet teorien sin om tyngdekraften fordi han så et eple falle fra et tre.

Kilde: wikipedia 
Iduns epler

Iduns epler, som ga evig liv til den som spiste det, var reservert gudene, men jotnene prøvde å stjele dem. Jotnen Tjafse tok Loke til fange og nektet å slippe han fri om ikke Loke hjalp ham å få tak i Iduns epler.
Loke lurte da Idun ut i skogen hvor Tjafse fanget henne. Siden da gudene begynte å bli eldre oppdaget de hva Loke hadde gjort, og beordret han til å redde Idun og eplene.
Dette gjorde han ved å låne Frøyas fjærdrakt og fly hjem til Tjafse.
Eplene på bordet i Frøyas hall Sessrymnir.
Rammer fra animasjonsfilmen min 'Spor'


Haner og høner trives godt på eplefestival, og vi endte opp på hønebingo. Det nummeret høna skiter på, vinner! Høna var ikke akkurat skitevillig, så vi forlot plassen før vinneren ble kåra...


 


Vi kjøpte også boka om Gresskar fordi det er ikke melon som har overtatt rosebedet som jeg først trodde, men gresskar - og da er det greit å være forberedt med oppskrifter og ideér til Halloween!


Det siste gresskaret kjøpte vi sammen med boka!

Soppkontrollen var også tilstede:3 kommentarer:

  1. herlig! ingenting er som norske epler og fersk presset eplesaft!eplefestival høres spennende ut!

    SvarSlett
  2. Vi er så heldige å ha Åkerøepler i hagen på jobben. Nam!

    SvarSlett
  3. Eg blir reint sulten av å lese denne posten! SKulle ønske eg var flink å bake eplekake... å nei, no vart eg endå sultnare!

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.