lørdag 22. september 2012

Eir, gudinne for fødsel


Onsdag hadde vi besøk av Eir, snart tre måneder, ei oppvakt, tillitsfull og vakker, lita jente.Åsynjene

Eir fra norrønt Eir, kommer fra «hjelp», «nåde», «vern», «ro» (akkurat som mitt eget navn som betyr å berge) er i norrøn mytologi ei gudinne, ei åsynje, for legekunst. Ho er også nevnt som en av flere møyer som sitter sammen med Menglad (som kan tolkes som Frøya).
Det er usikkert om ho ble dyrka.
Eir er attestert i Edda-diktene, som er satt sammen fra eldre, tradisjonelle kilder på 1200-tallet av Snorre Sturlason og iskaldekvadene, og dessuten i en runeinskripsjon som ble gjort i Bergen en gang rundt år 1300. Forskere i norrøn mytologi har stilt spørsmål om disse kildene referer til samme figur, og diskutert om Eir opprinnelig var en gudinne for legekunst eller en valkyrje. Som med mange andre mindre gudinner har det også blitt fremmet at Eir egentlig er Frigg (akkurat som Saga!). Som selvstendig gudinne har ho blitt sammenlikna med den greske gudinna Hygieia.
Gylvaginning i Den yngre Edda gir Den Høye (Odin) en kort beskrivelse av 16 åsynjer. Den Høye lister Eir som den tredje: «Ho er ein framifrå lækjar».I Skaldskaparmål i Den yngre Edda opptrer Eir enkelte utgaver i en liste over navn på valkyrjer, men Eir ikke oppført i listen over åsynjer i den samme teksten. Disse listene blir ikke alltid inkludert i moderne utgivelser av Skaldskaparmål.

Illustrasjonene er hentet fra animasjonsfilmen min 'SPOR'. Scenene er inspirert av kjente malerier.


De tolv møyene til Frøya i hallen Lyr

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.