lørdag 14. juli 2012

Norrøn midtsommeraften

Sankthansfeiringen er knyttet til gamle, før-kristne midtsommertradisjoner som har blitt markert på ulikt vis over hele Nord-Europa, oftere som en folkelig midtsommerfesten enn en kristen høytid.
I norrøn tradisjonen var Midtsommersdagen synonym med midtsommerblotet som i dag skriver seg til datoen 14. juli.
Midtsommerblot eller midtsommerdag refererer til det blotet (en hedensk offerfest) som våre norrøne forfedre holdt 28 dager (fire sjudagersuker) etter sommersolverv. Datoen regnes nå som 14. juli og primstavmerket er et tre, men det er usikkerhet knyttet til denne datoen. På denne tiden av året skulle gresset i havna være på sitt beste.

Det hersker usikkerhet omkring den nøyaktige datoen for midtsommerblotet. Regnet fra sommersolverv skulle datoen bli omkring 20. juli, noe som tilsvarer Vassause (i kristen tradisjon også kalt Maritmesse og Marit Vassause). Tradisjonen sier at «regner det på denne dagen, blir det styggevær mange uker denne høsten», derav navnet Vannause. Spådommene om været henger også sammen med de såkalte hundedagene. At været blirt spådd for høsten på denne dagen er også godt i samsvar med tradisjonene for de tre andre store blotene, noe som kan styrke teorien om at 20. juli egentlig var midtsommersdag slik våre norrøne forfedre regnet det.
Kilde: Wikipedia


Sylwia og jeg snakka faktisk om gamle værtegn i Polen og Norge i dag, og vi fant ut at vi hadde mange av de samme spådommene om været til felles. Så vi får være oppmerksomme på hvordan været er fredag den 20. juli - og deretter glede oss til en fin og solrik  høst - eller grue oss til kraftige høststormer og mye nedbør!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!