fredag 20. juli 2012

Blomstrende fredag; Ipomoea purpurea, vindel


Jeg sådde flere klokkeranker i fjor, men tok bare frø av en av dem. De gro villig, og angrer bittert på at jeg ikke tok av de andre også.

De hvite som vokser vilt, er nesten en plage, men disse med vakre farver, ser jeg gjerne mer av i haven.

Ipomoea purpurea, Purple, Tall, eller vanlig Morning Glory, er en art i slekten Ipomoea, som kommer fra Mexico og Mellom-Amerika. Som alle 'morgen herligheter' tvinner planten seg rundt strukturer, vokser til en høyde på 2-3 meter høy. Bladene er hjerteformede og stilkene er dekket med brune hår. Blomstene er trompet-formet, hovedsakelig blått til lilla eller hvite, 3-6 cm.

Planta trives i fuktig og rik jord, men kan bli funnet voksende i et bredt spekter av jordtyper. Den vokser vilt  i alle varme tempererte og subtropiske regioner verden over. Selv om den blir ofte betraktet som en skadelig ugress, er Ipomoea purpurea også planta for sine vakre lilla og hvite blomster og finnes i mange sorter. Vanlige sorter inkluderer I. purpurea 'Crimson Rambler' (rød-fiolette blomster med hvit strupe); 'Grandpa Ott sin »,« Kniola s Black Knight "og" Star of Yelta' (blomstrer i varierende nyanser av dype lilla med hvite eller lys rosa struper), og "Milky Way" (hvite blomster med lilla aksenter).
De trekantede frøene har gjennom tidene blitt bruk som en psykedelisk middel. De, i likhet Ipomoea tricolor, inneholder et stoff som kan gi liknnde effekt som LSD.
Kilde: Wikipedia


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!