tirsdag 13. desember 2011

Santa Lucia





Kanskje på tide å finne fram en oppskrift på Lussekatter!
Safranen står i skapet....

Lussekatter er egentlig en tysk tradisjon som så mye annen julefeiring. De bakes til Luciadagen 13. desember.

175 g smør (hvis det finnes i butikken!)
5 dl melk
50 g gjær
2 dl sukker
1 g safran
1 egg
ca. 1,5 l hvetemel
egg til pensling
rosiner eller korinter

Smelt smøreti en kjele.
Slå over melk og varm til 37 grader.
Smuldre gjæren i en bakebolle og slå lunken væske over.
Ha i sukker. safran, halvpisket egg og hvetemel.
Elt deigen godt sammen til den såvit slipper bakbollen.
Sett til heving på et lunt sted ca. 30 minutter.
Elt så deigen lett sammen på bakebordet og form lussekatter til forskjellige figurer.
Pynt med rosiner eller korinter.
Legg figurene på en smurt stekeplate eller bakepapir.
Sett lussekattene til heving på et lunt sted, godt tildekket i ca. 30 minutter.
Pensle med sammenpisket egg og
stek ved 225 grader midt i omnen ca. 10 minutter.Avkjøl på rist!





Et eldre, ofte lokalt svensk navn har vært döfvelskatt, dyvelskatt og liknende, det vil si «djevelkatt». Betegnelsen lussekatt hadde opprinnelig ikke noe med Lucia å gjøre, men er dannet av ordet Lucifer, altså djevelen. Skikken med lussekatter skal ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet. Djevelen, i form av en katt, ga de slemme barna juling, mens Jesus, i skikkelse av et barn, delte ut boller til alle snille barn. For øvrig skal Jesus ha passet bedre som gavegiver blant protestantene enn den katolske helgenfiguren sankt Nikolaus, forløperen til julenissen. For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder. De lyse bollene skulle dermed skremme bort Lusse, altså Lucifer.
Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Lussekatt 


Safranbrød

Safranbrød er egentlig en god, gammeldags julekake med safran i deigen!

20 g smør, 
1/2  l melk,
1 s salt,
ca. 100 gram gjær,
2- 2,5 dl sukker,
1 egg,
1 gram safran,
pluss hvetemel, litt av gangen!

Sett deigen på vanlig måte, tilsett safranen som støtes i en morter, best sammen med en sukkerbit som tar med seg alle fnuggene.
Arbeid deugen sammen og ha i ca. 1 dl rosiner og litt sukat. 
La halvparten formes som en vanlig rund kake. Av resten tvinnes en tynn flette som legges rundt kaken.
La deigen heve seg på et lunt sted.
Pensle med et vispet egg, stek på svak varme, ca. 180 °,  i nærmere 40 minutter. Pensle igjen straks den kommer ut av omnen!  Kan lagres!

Huskatten Emelies blogg har interessant lesing om Luciafeiringen!
 

3 kommentarer:

  1. Tack för receptet, jag tror jag ska använda detta! De flesta recept jag har sett innehåller kesella och det har jag inte hemma...
    Ha en trevlig Luciadag! :)

    SvarSlett
  2. Mums ja, lussikatter är gott. Ett litet gammalt tips till kan du få, ta ditt saffran i mortel tillsammans med en sockerbit och mal det till puder. Skölj ur mortelen med lite konjak och ha allt i degspadet.. då får du ännu mer smak ut av saffranet.
    (p.s kesella = kesam :)

    SvarSlett
  3. Självklart går det bra! :) Va roligt att du tyckte det var intressant :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.